fbpx
Izdvajamo Kultura

Narodni muzej „Zaječar” u okviru manifestacije „Muzeji za 10″: Otvorena izložba o Zaječaru na starim razglednicama

FOTO: zajecaronline.com

Narodni muzej „Zaječar” pridružio se manifestaciji „Muzeji za 10″. Tim povodom je u galeriji Muzeja otvorena izložba „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” autorke Nine Pogarčić, višeg kustosa – istoričara umetnosti.

„Na izložbi je predstavljen Zaječar na starim razglednicama koja je vrlo ilustrativna u smislu rekonstrukcije života u gradu. Prva razglednica u Srbiji je publikovana 1895. a već sledeće godine je i Zaječar dobio prvu razglednicu koja je predstavljala gradski Trg. Ovo je jedna ilustracija onoga kako je grad izgledao, počev od samog kraja 19. veka, preko 20. i završno sa prvim decenijama 21. veka, kako se taj grad menjao. Nažalost, mnoge zgrade više ne postoje kako se menjala i arhitektura koja je menjala lik grada“, rekla je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“.

FOTO: zajecaronline.com

Izložba je za sve zainteresovane otvorena do 12. juna u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“, nakon čega će biti prebačena na Feliks Romulijanu.

Međunarodna manifestacija „Muzeji za 10″ otvorena je 12. maja, trajaće do utorka 18. maja, a obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

U okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u subotu, 15. maja 2021. biće prikazan dokumentarno – animirani film “Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva” obiluje minuciozno prikupljenom i obrađenom arhivskom građom i retko viđenom ili nepoznatom foto-dokumentacijom koja prati sve etape istraživanja na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana. Projekcija u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar” predviđena je za 18 sati.

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE.

Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja, a tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar