Nakon svečanog otvaranja renoviranog Doma kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac i koncerta koji je Biljana Krstić održala sa orkestrom „Bistrik“ 25. marta 2012. godine, ovaj kulturni centar zapušten je i zanemaren i pune 4 godine ostavljen da propada.

mart.2012.
izvor: facebook /svi zaječarsci na fejsu

Iako je svojevremeno u njegovo renoviranje uloženo dosta para i mnogo ambicija pomenuti objekat proteklih godina počeo je da prokišnjava, instalacije su popucale, struja je isključena i umesto kulturnog centra postao je ruina nalik onima iz horor filmova.

mart.2012.
izvor: facebook /svi zaječarsci na fejsu

Čelnici Ustanove Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ prepoznali su značaj ponovnog vraćanja u funkciju ovog kulturnog dobra.

Na konferenciji za novinare koja je juče održana u zaječarskom pozorištu v.d. direktora ove ustanove Vladimir Đuričić ocenio je da su osnovni razlozi napuštanja Kotlujevačkog Doma kulture proteklih godina ljudska sujeta i glupost i da se zahvaljujujći ponovnoj nadležnosti koju je grad preneo na novoformirano pozorište već nekoliko meseci ubrzano radi na sređivanju doma.

A plodovi toga biće i uskoro vidljivi…

„Osnovni razlozi za napuštanje Doma kulture u Kotlujevcu proteklih godina su ljudska sujeta i glupost da se velika investicija uništava nebrigom i dom je počeo da liči na ruinu.

Počeo je da prokišnjava, instalacije su popucale, sve je bilo kao horor film.

Korisnici su se iz njega razbežali,ostala je samo jedna žena iz mesne zajednice.Ključeve od doma imao je ko je hteo, niko ga nije održavao, struju niko nije plaćao.

Formiranjem  Ustanove koja obuhvata nekadašnje pozorište, Centar za kulturu i Gitarijadu mi smo dobili u nadležnost da Dom koristimo i o njemu brinemo.

Već nekoliko meseci ubrzano se radi na sređivanju doma i plodovi toga uskoro će biti vidljivi“, istakao je Đuričić.

On je naglasio da je deo radnika Ustanove pozorišta već smešten tamo, te će kako je naveo Dom kulture u Kotlujevcu ponovo postati žarište kulture u Zaječaru.

„To je bio jedan od uslova za preuzimanje Doma u razgovorima koji su obavljeni sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem.

Da smo na dobrom putu govori ono što će se narednih dana dešavati.

Kotlujevac, kao deo grada koji ima više stanovnika od Knjaževca, znatno više od Boljevca, skoro kao Negotin, zaslužuje da ima autonomne institucije kulture ili bar delove postojećih ustanova.

Jedna od njih je bublioteka, koja će ponovo početi da radi.

Kotlujevac će dobiti likovnu galeriju i klub kulture u divnom prostoru gde su bili šalteri.

Tu će se održavati i brojni drugi programi, poput književnih.

Sala u Kotlujevcu biće višenamenska.

Tamo su već preseljene bioskopske projekcije niškog distributera, a od jeseni  tamo će početi da radi gradski bioskop“, istakao je Đuričić.

On očekuje da će u septembru biti završeno i grejanje Doma kulture, kao i klimatizacija sale, tako da će uslovi biti bolji nego u zgradi pozorišta.

Đuričić je pozvao sve predtavnike kulturno-umetničkih društava, ali i građanstvo koje bi želelo da koristi prostorije kotlujevačkog Doma kulture, da podnesu zahteve zaječarskom pozorištu, kako bi se utvrdio raspored rada i svako ko želi dobio svoj željeni termin za korišćenje.

Opširnije o kulturnim dešavanjima u Domu kulture u kotlujevcu pročitajte u tekstu koji sledi…

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here