Društvo Izdvajamo

Nacionalni prosvetni savet odlučio: Poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom programu u punom obimu

foto: pixabay.com

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova, javlja RTS.

“To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka ‘Tražim pomilovanje’, a u trećem izbor iz poezije”, rekao je za Radio Beograd 2 predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor Radivoje Stojković.

Odluka je, kako je dodao, prosleđena Ministarstvu prosvete Srbije.

Sednica je održana nakon reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da zbirka srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije, uz obrazloženje da se to delo Desanke Maksimović “ne uklapa u okvir epohe.

Svetlana Šeatović, upravnica Zadužbine “Desanka Maksimović” u autorskom tekstu za RTS navela je ranije je u pitanju prekrajanje književne istorije i nesumnjivih vrednosti srpskog književnog kanona, te da je “najblaže rečeno delatnost koja pogađa u samo srce našeg identiteta”.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je juče da odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja nije konačna i najavio je njeno upućivanje Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

izvor: insajder.net

Dodaj komentar