Zabava

Na put sa bebom spremni i bez nervoze

beba na plazi
foto: www.zenskikutak.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'
[dropcap]V[/dropcap]elike vrućine, jako sunce i klima-uređaji su letnja svakodnevica. Pri tom, ako imate bebu, na te stvari morate obratiti posebnu pažnju kako bi vaš mališan bio siguran, zdrav i zaštićen. Odlazak na duže putovanje treba promisliti i organizovati i kada putujete sami, a naročito ako idete na putovanje sa bebom.

Većina porodica putuje automobilom i dobro je na put krenuti bez žurbe i zadatih rokova. Opustite se, idete na odmor i izabrana destinacija vam neće pobeći.

Beba je sigurna samo u auto sedištu

Na putu je najvažnije pitanje sigurnosti svih putnika,a naročito dece. I bebe i deca trebaju biti u propisanim auto sedištima tokom vožnje automobilom. Još dok planirate put, proverite da li sedišta koja imate za decu odgovaraju njihovom trenutnom uzrastu, odnosno njihovoj težini.  Ukoliko su deca prerasla svoja dosadašnja auto sedišta, na vreme nabavite adekvatna.

beba u sedištu

Beba u sedištu

Pazite na temperaturu vazduha

Potrudite se da na put krenete rano ujutro kako biste izbegli najveće vrućine i gužve na putu. Tokom putovanja povremeno otvarajte prozore u automobilu kako bi u njemu bilo svežeg vazduha, bez obzira što je topao. Ako u automobilu imate klimu (što je poželjno), temperatura treba biti samo pet ili šest stepeni niža od spoljašne temperature. Obratite pažnju na to, kako ne bi bilo prevelike razlike između temperature u automobilu i okoline i opasnog toplotnog šoka za bebu kada izađete iz automobila. Preporučuje se da tridesetak minuta pre nego što stignete na odredište potpuno isključite klimu kako bi se beba aklimatizovala pre izlaska iz hladnog automobila na vrućinu. Ovaj savet je dobar i za odrasle.

Zaštitite bebinu kožu

Na stakla obvezno stavite zaštitu kako biste dete zaštitili od UV zračenja, a ne zaboravite da bebu namažete i kremom s visokim zaštitnim faktorom.

beba u kolimaOdeća

Bebu tokom putovanja treba prikladno obući. Na sebi treba da ima odeću od prirodnog materijala koja je komotna i udobna. Svakako imajte pri ruci rezervnu odeću ako se beba oznoji. Tokom puta isplanirajte pauze za hranjenje, presvlačenje i odmor. Napravite pauzu svakih na svakih sat-dva vremena. Prijaće i vama, a beba će svakako biti raspoloženija ako povremeno promeni ambijent, položaj i bude u dodiru sa roditeljima.

Hrana

Ako dojite, imate idealnu hranu za putovanja! Ako bebi dajete dohranu, to mleko treba napraviti neposredno pre hranjenja, kako bi se izbegla mogućnost crevne infekcije ili kiseljenje mleka zbog vrućina. Ako beba jede kašice, za putovanje su najbolje gotove, kupovne kašice iz sterilisanih bočica. Ukoliko imate putni frižider, smestite kašice u njega, ali ih pre konzumacije izvadite i sačekajte da postignu sobnu temperaturu. Sve što mislite da će vam biti potrebno na putu neka vam bude pri ruci − pelene, hrana, voda, omiljena igračka…

Vožnja

U vožnji izbegavajte nagle promene brzine, nagla kočenja, prebrzo ulaženje u krivine, jer to može izazvati povraćanje kod beba.

Srećan put!

Dodaj komentar