Kultura

Na Lazervu subotu održana 22. Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva u Gradskovu

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Gradskovu je na Lazarevu subotu održana 22. Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „Dens“. Nastupilo je oko 250 dečaka i devojčica iz 9 folklornih grupa iz grada Zaječara  i opština Negotin, Knjaževac i Boljevac.

Oni su prikazali deo blaga iz bogate riznice kulturne tradicije Timočke Krajine .

“Dens” nema takmičarski karakter, ali se organizuje uz prisustvo predstavnika Saveza amatera Srbije, koji vrše selekciju grupa za učešće na Smotri narodnog stvaralaštva dece Srbije u Ratini i na drugim smotrama u zemlji i inostranstvu.Selektor festivala Zoran Kostić i njegov pomoćnik Nenad Petković, odabrali su za učešće na  republičkom takmičenje u Ratini folklorne grupe iz Velikog Izvora i Jabukovca, žensku pevačku grupu iz Ilina, kao i frulaša ove folklorne grupe Jovana Milivojevića.

Odlukom selektora, folklorna grupa iz Rgotine učestvovaće na Koreografskom festivalu dečjeg narodnog stvaralaštva u Valjevu.

Nakon svečanog defilea  učesnika i velikog kola u centru Gradskova, Međuokružnu smotru dečjeg narodnog stvaralaštva otvorio je gradski većnik za kulturu Vujadin Milošević.

Pozdravljajući posetioce smotre, predsednika mesne zajednice Dejan Đorđicović  je rekao da Gradskovo čuva tradiciju ali I da duguje veliku zahvalnost zaječarskom pozorištu , gradonačelniku i njegovim saradnicima.

Smotra je i ove godine ispunila cilj – da podstiče izvorno narodno stvaralaštvo kod najmlađih i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe Timočke Krajine.Organizatori su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Gradskovo, a pokrovitelj Grad Zaječar.

Dodaj komentar