fbpx
Društvo

NA BIROU RADA NIKAD VIŠE DOKTORA (VIDEO)

Prosečan broj lica na evidenciji Filijale Zaječar Nacionalne službe za zapošljavanje u 2016. godini na području Zaječarskog okruga iznosio je 13.418 lica. Što se tiče samog Zaječara taj broj je iznosio negde oko 6.800 lica.

Prema rečima Dejana Nedeljkovića, organizatora informacionog sistema i saradnika na poslovima analize i statistike, na području Zaječarskog okruga, kao i na području samog grada, primećen je blagi pad broja nezaposlenih lica.

 

“Ako upoređujemo prosečan broj nezaposlenih lica u 2016. godini sa ranijim godinama primećen je blagi pad broja lica na evidenciji. Upoređujući 2016. sa 2015. godinu primećen je pad za 524 lica ili 3,8 procenata. Takođe, u odnosu na 2014. broj nezaposlenih je smanjen za 776 lica ili 5,5 procenata, a u odnosu na 2013. godinu za čak 1338 lica ili 9 procenata”, ističe Nedeljković.

Što se tiče nezaposlenih Zaječaraca, njih je u decembru mesecu na birou rada bilo negde oko 6.800.

“I na području samog Zaječara primećeno je blago smanjenje nezaposlenih u odnosu na prethodne 4 godine. Manji broj nezaposlenih zabeležen je i u opštinama Knjaževac, Sokobanja i Boljevac”, dodaje Nedeljković.

Od ukupnog broja nezaposlenih lica na evidenciji Filijale, najviše je onih sa visokom stručnom spremom, diplomiranih menadžera, ekonomista, pravnika, profesora fizičke kulture, kao doktora medecine.

I upravo se u ovoj kategoriji, broj nezaposlenih lica drastično povećava. Uporedjujući podatke iz 2016. godine sa podacima iz 2010, na teritoriji Zaječarskog okruga bilo je svega 17 nezaposlenih doktora, a svega 8 u Zajecaru.

 

“U decembru 2016. godine broj doktora medicine na evidenciji je iznosio 57 lica na teritoriji Zaječarskog okruga, dok je taj broj 2010. godine iznosio 17 lica. To je višestruko povećanje. Što se tiče Zaječara takođe je zabeleženo drastično povećanje doktora medicine na evidenciji. Primera radi, u decembru 2010. godine taj broj je iznosio svega 8 lica, dok je u 2016. godini taj broj iznosio čak 30”, zaključuje Nedeljković.

Ono što je izvesno jeste da doktora ima, ali na birou rada, dok je Zdravstveni centar u Zaječaru i dalje bez dečijeg hirurga, o čemu je portal Zaječar Online već pisao ovde. 

3 komentara

 • Nedeljkovicu, ne samo da gresis , nego si i u zabludi.Zasto ?
  Zato sto :
  1.Licima na evidenciji zajecarskog biro-a za zaposljavanje je DOJADILO da svaka tri meseca dolaze po potpis, i na taj nacin budu skinuta sa evidencije pomenutog biro-a.Statisticki gledano zaista ima manje lica na enidenciji ali realno vise nezaposljenih;
  2.PRESTANITE JER JE KRAJNJE VREME da u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje, EVIDENTIRATE KOJEKAKVE MENADZERE I OSTALE SA “DIPLOMOM” MEGADENSA I SLICNIH … DA NE KAZEM STA…
  3.Izostavili ste, odnosno POTPUNO NISTE OBRATILI PAZNJU I ZANEMARILI STE LICA SA INVALIDITETOM… U TEKSTU I U VASOJ IZJAVI SE NE SPOMINJE NI JEDAN PODATAK O NJIMA, A IMA IH;
  4. Radi se o lekarima opste prakse koji su na vasopj evidenciji a ne o doktorima medicine jer to zvanje oznacava lekare koji su specijalizirali odredjenu oblast medicine a potom doktorirali; Po stepenu VSS VII/1 strucne spreme lekari su na istom nivou kao i diplomirani inzenjeri, pravnici, politikolozi,… naravno podrazumeva se nacin sticanja strucne spreme pre stupanja na snagu Bolonjske dekleracije u nasem obrazovanju. Bolonjska dekleracija je dodatno degradirala obrazovanje i nacin sticanja zvanja u odredjenoj oblasti.

  Toliko.

  • lekat opste prakse je doktor opte medicine kao sto je stomatolog doktor stomatologije. Doktor medicinskih nauka je zvanje koje se dobija kada se odbrani doktorska disertacija. Tako je to u zdravstvu..,

 • Bilo da je doktor medicine ili specijalista(sto je gotovo nemoguce) on ne radi a u ZC.Zajecar fale i jedni i drugi,tesko je gotovo nemoguce da ako ne radis dobijes specijalizaciju. Fale u svim granama medicine,nemamo dovoljno pedijatara,ginekologa,reumatologa,anesteziologa itd, dok doktori sede kuci ovi koji rade oni sede po gradu u radno vreme,vec u 11h gore nema nikog a kafici po gradu puni,a uprava ZC.Zajecar zaposljava dr koji su u penziji prave ugovore o delu i ko zna koliko ih ima na platnom spisku a uopste ne rade niti su se nekad pojavili. ne znam uopste sto pisete o ovome kad to nikog ne zanima. Trenutno je konkurs za radno mesto dr u ZC.Zajecar videcemo kog ce direktor izabrati,morace pametno da bira posto ce ubrzo u penziju pa sta ga znas mozda i njemu neko ponudi ugovor o delu posto fale i radiolozi 🙂

Dodaj komentar