Kultura

Monodrama „Nadežda Petrović“ odigrana na maloj sceni u Kotlujevcu: Položaj žena prikazan na drugačiji način!

NPTK "Zoran Radmilović" Zaječar

Treće večeri Festivala malih pozorišnih formi publika je uživala u monodrami ,,Nadežda Petrović”, koja je sastavljena od autentičnih pisama ove velike umetnice, odlomaka iz romana ,, Boje i barut” Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića.

U ulozi Nadežde Petrović predstavila se glumica Biljanu Đurović, koja je uradila i adaptaciju teksta. Režiju je potpisao Božidar Đurović, komad muzikom obojio Svetislav Božić, a za scenografiju i kostime bila je zadužena Marina Vukasović Medenica.

NPTK “Zoran Radmilović” Zaječar

Monodrama Nadežda Petrović svoju premijeru imala je u novembru 2014. godine.

Ubrzo potom, dramska umetnica Biljana Đurović učestvovala je sa ovom predstavom na ,,Zlatnom vitezu“ u Moskvi, gde je i nagrađena.

Monodrama nastavlja svoj život u Beogradu i drugim gradovima i kako kaže glumica Đurović rad na komadu doneo joj je veliku radost, a najveća je kad vidi da je publika zadovoljna.

Predstava se već nekoliko godina igra u produkciji monodrame i pantomime i dobila je sedam međunarodnih nagrada.

NPTK “Zoran Radmilović” Zaječar

Reditelj predstave Božidar Djurović, kaže da je ovo monodrama koja će zasigurno imati dug i uspešan scenski život. U prilog tome govori i činjenica da je uvek rado gledana ne samo kod nas već na prostoru Bugarske, Rusije, Albanije gde čak i jezička barijera ne predstavlja nikakav problem.

,,Ideja predstave je bila da se položaj žena prikaže na jedan drugačiji način, koji do sada u pozorišnom obliku nije viđen.

Pokušali smo da rasvetlimo njenu patriotsku, rodoljubivu prirodu jer je Nadežda Petrović bila i osnivač Kola srpskih sestara.

Iako je imala mogućnost da ne bude na bojištima nego da se posveti umetnosti-njena ljubav prema svom narodu joj to nije dozvolila.

Ona nam je ostavila veliki umetnički trag, znamenita i neprolazna umetnička dela“, rekao je reditelj Božidar Djurović.

Večeras  na Festivalu malih pozorišnih formi gledaćemo ,,Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“ kazališta ,,Moruzgva“ iz Zagreba.

Igraju Ecija Ojdanić i Vilijam Miličević a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

Dodaj komentar