Društvo

,,MOJA PRVA PLATA”-Na području Zaječarskog okruga ukupno zaključena 183 ugovora

Nacionalna služba za zapošljavanje u Zaječaru pružila nam je odgovore na pitanja koja se tiču mladih u Zaječaru. Govorili smo o ,,Mojoj prvoj plati”, broju zainteresovanih poslodavaca, ali i o broju Zaječaraca koji su potpisali ugovore i sebi obezbedili posao u narednih 9 meseci.

Program „Moja prva plata“ realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od devet meseci, tokom kojih NSZ mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara. U program je uključeno 70 odsto mladih sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 30 odsto sa visokim obrazovanjem i master diplomom. Od ukupnog broja mladih više od 60 odsto su žene.

,,Moja prva plata” predstavlja odličnu priliku da mladi ljudi steknu novo iskustvo i pronađu posao.

Najtraženija zanimanja su: pravnik, administrativni službenik, ekonomista, knjigovodja i prodavac.

U prvom ciklusu programa „Moja prva plata“, započetog, 2020. godine, 35 odsto mladih je posle uspešno završenog programa potpisalo ugovor o radu, od čega polovina kod istog poslodavca,

pa se tako mnogi mogu pohvaliti odličnim iskustvom.

Pronaći posao, taj famozni posao, kog uopšte nema u Zajčaru, prava je enigma. Verujemo da je i u ostatku Srbije situacija slična ali mi ipak najviše brinemo o svojim sigrađanima, pa nas je tako zanimalo nikoliko je nezaposlenih mladih lica dobilo posao i krenulo da stiče radno iskustvo.

NZS nam je izašla u susret i dala odgovore koji su od javnog značaja.

Naime, zvanični podatak je da je zaključeno oko 8.800 ugovora na području Republike Srbije, a da je konkretno, preko programa „Moja prva plata“, oko 150 poslodavaca iz Zaječarskog okruga dobilo šansu da učestvuje u programu, a od ovog broja, u Zaječaru oko 80 poslodavaca.

Za učešće u programu je 194 nezaposlenih lica potvrdilo pozicije kod poslodavaca i to:

Filijala Zaječar  – 108 pozicija;

Ispostava Knjaževac –  36 pozicije;

Ispostava Sokobanja –  30 pozicija;

Ispostava Boljevac  – 20 pozicija.

Na području Zaječarskog okruga su ukupno zaključena 183 ugovora, od toga 137 ugovora za privatni sektor i 46 ugovora za javni sektor.

Dodaj komentar