Blog

Ministarstvo poljoprivrede: Poziv malinarima na razgovor o rešavanju problema

ministarstvo poljoprivrede razgovor malinari maline
foto: pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije organizuje novi sastanak sa predstavnicima udruženja malinara iz cele Srbije u četvrtak. Razgovorima će prisustvovati i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije Marijan Rističević.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo dosledno u svom stavu da je razgovor jedini put za rešavanje svih problema i nesporazuma u oblasti malinarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede očekuje da će se sva pozvana udruženja odazvati.

Na sastanku će još jedanput svi zajedno sagledati sve probleme koji postoje u malinarstvu, ali i doneti odluku o kreiranju dugoročne poljoprivredne politike u oblasti malinarstva, kako se i narednih godina ne bi susretali sa uvek istim problemom. Najveći problem jeste cena. Neposredno pred sezonu i u toku sezone berbe, po pravilu u vrlo neprijatnoj atmosferi, razgovara isključivo o otkupnoj ceni maline.

Ministarstvo je čvrsto opredeljeno za to da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima maline, drugim državnim organima, kao i naučnim institucijama u oblasti voćarstva, pristupi izradi dugoročne strategije o malinarstvu, sa ciljem da pruži podršku kako malinarima, tako i hladnjačarima, da udruženim i zajedničkim naporima ostvare uspeh na vrlo zahtevnom i izazovnom evropskom i svetskom tržištu maline, navodi se u saopštenju.

Na poslednjem sastanku održanom 31. maja, ponuđena je cena 250 dinara po kilogramu.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar