Društvo

Milka Milovanović Minić: Bolje mladima pružiti stan i posao nego jednokratnu novčanu pomoć

Foto: Zaječar Online

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić danas je bila gost našeg grada, a ovom prilikom je u Gradskoj upravi obavila razgovor sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. Kako ona kaže, razgovor sa gradonačelnikom iznedrio je puno dobrih ideja koje se tiču podsticaja nataliteta u Zaječaru.

Milka Milovanović Minić danas je govorila o trenutnom stanju u Srbiji, o problemu koji je konstantno pirsutan i ne rešava se uprkos novčanom pružanju porodiljama od strane države. Utisak koji je stekla, nakon razgovora sa gradonačelnikom, jeste taj da pomaka u natalitetu nema, te da se nove mere moraju preduzeti.

„Državno, nacionalno i političko pitanje broj jedan jeste pitanje demografskog opstanka i zaustavljanje lošeg demografskog trenda. U saradnji sa ljudima sa lokala sagledaćemo sve mere koje do sada nisu dale efekta i preusmeriti taj novac tamo gde je potrebniji, kako bi se demografska slika u Zaječaru popravila“, poručila je državna sekretarka.

Ona se osvrnula i na položaj u kom se žene često nađu nakon što poslodavcu saopšte da čekaju drugo, treće ili četvrto dete.

,,Danas imamo situaciju da otprilike 52 odsto žena su majke jednog deteta, tek 8 odsto su majke dvoje, troje ili više dece. Šta je to što majku ne opredeljuje da se ostvari kao majka, ne prvi put, nego drugi i treći put?! Majke su zabrinute zato što poslodavci najčešće ne poštuju zakon. Zakon o zabrani diskriminacije se mora u Srbiji poštovati i ne možemo da dozvolimo da majke, zato što su se odlučile da postanu majke drugi ili treći put, izgube status kod poslodavca, koji su do tada imale“, obrazložila je gospođa Milovanović Minić i dodala:

,,Moramo poslodavce da obeshrabrujemo ako sprovode ovakav vid diskriminacije. To je podrška majkama i to je ohrabrenje!“

Gradonačelnik Ničić je objasnio da finansijska podrška za rađanje dece nije dala nikakve rezultate. Zatim nas je uporedio sa Skandinavijom, koja ima identični problem, iako izdvaja mnogo više finansija nego Srbija.

,,Novac koji bismo davali za podršku potrebno je preusmeriti za konkretnije stvari. Tamo gde je interes mladih. Interes mladih je da imaju posao i svoj stan, a ne da žive sa roditeljima. Želimo da kroz nove mere pomognemo mladima da obezbede svoje kuće, tako bi porodice sa dvoje i više dece imale i veću kuću sa okućnicom. Isto, majka koja rodi treće dete treba da ima obezbeđeno radno mesto, ta deca moraju da imaju besplatan vrtić. Inače, finansijska jednokratna davanja ne daju pozitivne rezultate“, rekao je Ničić, pa zaključio:

„Moramo mladima koji žele da se vrate na selo da omogućimo da kupe i zemlju i sadnice i da mogu da žive od toga što proizvedu. To su mere koje će dati sigurne rezultate. Predložio sam da Zaječar bude pilot projekat.“

Dodaj komentar