fbpx
Najbolje iz Paraćina

Preduzeće “Milić” Paraćin – lideri u kablovskoj industriji

Preduzeće za proizvodnju kablova „MILIĆ“ d.o.o. Paraćin širi svoju proizvodnju a za skoro 30 godina koliko postoji, ova firma ušla je u red najuspešnijih pomoravskih preduzeća koja uz sve probleme koje privatnici na nivou Srbije imaju, uspeva da zabeleži konstantan rast.

Vlasnik fabrike Miroljub Milić kaće da će još jedna hala od 1500 kvadrata u ovom trenutku biti dovoljna da zadovolji potrebe kupaca. Kablovska industrija je specifična, za svaku mašinu potrebno je oko 200 kvadrata prostora, objekti moraju da imaju temelj i hale moraju biti potpuno sigurne i obezbeđene.

„Širenje proizvodnje ne prestaje tako da se i u budućnosti očekuje još mašina, veći obim proizvodnje i još veća ponuda. Poslednjih godina u mašine smo investirali oko 1,5 miliona evra. Počeli smo još 2001. godine proizvodnju čelične užadi kada smo imali petoro zaposlenih. Tada smo izgradili još jednu halu i nabavili mašine iz Amerike, ponudili tržištu samonosivi kablovski snop i počeli da učestvujemo na tenderima“, kaže Milić.

FOTO: infocentrala.rs

Prema njegovim rečima prelomni trenutak za fabriku bio je početak proizvodnje bakarnih provodnika kome je prethodila odluka EPS – a da proizvodnju ranijih kablova smanje ne za 20 posto, već na 20 posto što je bio veliki udar na kompletnu proizvodnju kablova.

“Bakar je tri puta teži i tri puta skuplji. Napravili smo još jednu halu i kupili još mašina i tada je počeo naš hod po mukama. Prvih pet godina bio je to pravi hod po ivici žileta. Tada je počela Svetska ekonomska kriza i banke su davale kredite trgovcima pre nego proizvodjačima. To su bile godine kada smo teško radili, dok se nije pojavio bankar koji nam je dao kredit. Mi smo i sa velikim kamatama servisirali svoje obaveze. Situacija je polako počela da se popravlja” priča Milić o putu kojim je ovo preduzeće prošlo.

Milić doo sada ima 50 radnika. Kao jedan od vodećih privrednika ovog kraja, on se ne slaže sa mnogim nametima I uslovima koje propisuje država. Milić kaže da je najgora stvar za poslovanje – nesigurnost.

“Mnoge garniture vlasti su gledale kako će da nam ustanove nove namete. U Srbiji se poverioci ne čuvaju, ova zemlja pre čuva dužnike nego poverioce. Poverioc po zakonu može ukoliko želi da prijavi dužnika poreskoj upravi i pokrene postupak prinudne naplate. To znači da taj dobavljač gubi kupca i taj sistem nije dobar. Poverilac treba da bude obavezan ukoliko 61. dan nije primio uplatu prijavi dužnika ili dužnik da bude bude u obavezi da se sam prijavi ukoliko nije platio. Ovako kako je danas, stvaramo lančanu reakciju i sve nas to uvodi u jednu lančanu nelekvidnost. Domino efekat je neminovan“ kaže Milić.

Milić kaže da ono što je dobro zadnjih godina je stabilnost kursa dinara.

Kompletnu ponudu ovog preduzeća možete pogledati na http://www.miliccable.rs/

Preduzeće je u potpunosti posvećeno kvalitetu u svakom aspektu proizvodnje preko ulazne kontrole sirovina, međufazne i završne kontrole koja obezbeđuje otpremu kvalitetnog gotovog proizvoda našim kupcima, što je i potvrđeno 2006. godine uvođenjem internacionalnog sistema upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001. Naglim opadanjem javnih nabavki a samim tim i potražnjom za gore pomunete snopove i kablove donosi se odluka o proširenju porizvodnog asortimana, uvođenjem instalacionih i fleksibilnih provodnika (PP-Y,PP-R,PP-J). Masovna proizvodnja ovog asortimana je počela 2009. godine a preduzeće uvelo novi Sistem upravljanja zaštitom životne sredine ISO 14001. Poštujući kvalitete, sugurnost celokupne zajednice i primenom najsavremenijih materijala i tehnologija raste potražnja za teškogorivim halogen free kablovima.

Poštujući zakone bezbednosti i zaštite zdravlja ljudi i životne sredine početkom 2012. godine počinje probna proizvodnja N2XH kablova a masovna već krajem iste godine. Celokupan proizvodni asortiman je atestiran u laboratoriji Gama institut Vinča Beograd. Proizvodna oprema i kadrovski potencijal su takvi da omogućuju da se u okviru ovog asortimana može izaći u susret raznim posebnim željama kupaca. Trenutno preduzeće zapošljava 36 radnika. Milić doo stalno radi na unapređenju svog poslovanja, na edukaciji i obuci svojih zaposlenih, kao i na odgovornom ponašanju prema životnoj sredini i društvu u celini, i time obezbeđujući vrhunski kvalitet na zadovoljstvo korisnika naših proizvoda.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar