fbpx
Najbolje iz Paraćina

U Paraćinu nezaposlenost sve manja, u 2020. očekuju još bolje rezultate

Povećanje investicija malih i srednjih preduzeća u opštini Paraćin dovodi do pada nezaposlenosti, pa je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku na kraju 2019. godine broj nezaposlenih manji za 600 ljudi u odnosu na isti period prošle. Time je prema rečima Saše Paunovića, predsednika Opštine Paraćin zaposlenost u gradu na Crnici sada u odnosu na broj stanovnika na nivou pre tranzicije i velikih privatizacija.

“Kada Rimaster ispuni svoje planove, onda će zaposlenost u Paraćinu biti kao početkom devedesetih godina prošlog veka kada je zabeležen maksimum zaposlenih“, rekao je Paunović i dodao da je sada u gradu na Crnici glavni problem za normalno funkcionisanje javnih službi i dalje zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

Paraćinu, kako ističe Paunović, nedostaje 180 stalno zaposlenih radnika u javnom sektoru da bi se dostigao zakonski maksimum, što predstavlja veliki problem.

“Sličan problem je i u zdravstvu sa radom lekara. Opština može i plaća dodatne lekare koji, na žalost, ne dobijaju brojeve identifikacije od RFZO i oni ne mogu da pišu recepte, ne mogu da rade u ambulantama. Zato ne možemo da organizujemo efikasan rad seoskih ambulanti. Nema dovoljno lekara zbog odlaska u penziju i inostranstvo”, izjavio je Paunović.

Paunović je kazao da je dobio informaciju da je tako samo u Pomoravskom okrugu i da u drugim regionima nije tako, ali da će tu informaciju proveriti.

“Mi ćemo tražiti da nam se odobri da možemo platiti lekare ukoliko država nema para za zdravstvo. Vidimo da se te pare prebacuju Putevima Srbije. Zato će naša opština platiti lekare da bi ambulante normalno funkcionisale”, zaključio je Paunović.

Informaciju koju opštinska uprava trenutno ima je da RFZO neće odobriti nove identifikacione brojeve za lekare, tako da će rad seoskih ambulanti i u narednom periodu biti pod znakom pitanje.

Zbog velikog broja investicija i infrastrukturnih radova u Paraćinu bio je i manjak radne snage, tkz. fizikalaca, pa je određen broj dolazio čak i sa Kosova. Zato će neki infrastrukturni poslovi koji su bili u planu do kraja građevinske sezone, ipak biti završeni na proleće.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar