fbpx
Društvo

Meštani Velikog izvora masovno kolju svinje iz straha od afričke kuge

Pixabay

Meštani sela Veliki Izvor kod Zaječara počeli su masovno da kolju svinje iz straha da će im životinje biti oduzete nakon što je gradski Štab za vanredne situacije obavešten o pojavi afričke kuge kod divljih svinja i da treba delovati preventivno.

Od kako je Rade Došenović, koordinator RKC za epizootiološko područje Zaječarskog i Borskog okruga upoznao zaječarski Štab za vanredne situacije sa pojavom afričke kuge svinje kod divljih svinja u ataru sela Veliki Izvor, u pomenutom selu vlada opšta panika, veća nego što je strah od zaraze od kroona virusa.

Kako javlja TV Bor, samo u toku jednog dana tridesetak domaćinstava poklalo je svoje svinje, strahujući od afričke kuge koja je evidentirana kod jedne ustreljene divlje svinje na graničnom području sa Bugarskom.

Predsednik MZ Veliki Izvor Neli Nikolić je rekao da je u selu to izazvalo veću paniku nego koronavirus.

“Ne mogu da vam opišem kakva je panika nastala, jer su se svi uplašili za svoje životinje. U selu je puštena dezinformacija da će sve svinje u selu biti uništene, a ljudima to nismo mogli da objasnimo”, rekao je Nikolić.

On je rekao da ne postoji nikakva naredba niti obaveštenje da će domaće svinje morati da budu uništene.

Međutim, nakon saopštenja zaječarskog Štaba za vanredne situacije da se gotovo sva javna preduzeća u gradu obavezuju da odrede po 3 zaposlena koja će biti angažovana oko izvoženja i prenošenja životinja i da Štabu dostave spisak sa podacima o licima koja će eventualno biti angažovana, Velikoizvorci iz sebi znanih razloga krenuli su da svoje svinje masovno kolju.

“Neću da razmišljam da li će da se dogodi kao u Kladovu pre nekoliko meseci kada su ljudima oduzimali zdrave svinje iz obora i odvodili uz komentar da su “možda zaražene”. za moje svinje sam siguran da su zdrave, pa bolje da ih pojedemo moja porodica i ja, nego da završe ko zna gde”, rekao je meštanin sela Veliki izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Međutim, predsednik MZ Veliki Izvor tvrdi da je Štab za vanredne situacije samo savetovao da se u ovo vreme svinje zatvore u obore, jer u selu nije evidentirana afrička kuga.

izvor: Beta / RTV Bor / Zaječar online

Dodaj komentar