Društvo

Medijska manipulacija

FOTO: Pixabay.com

Danas sve više ljudi veruje Internetu kao izvoru, a problem leži u tome što svako može stvarati informacije. Dostupnost, brzina i lakoća deljenja i slanja poruka i tekstova putem Interneta, postali su jedan od razloga zbog čega je manipulacija u medijima postala svakodnevna pojava.

Ukratko rečeno, manipulacija predstavlja uticaj na mišljenje, ponašanje, osećaje. Ko sve danas ima moć manipulacije i zašto? Kako prepoznati manipulaciju?

Svako može biti manipulator, jer se pažnja usmerava na nebitne sadržaje, umesto na bitne, a tako se najlakše manipuliše. Manipulacija u medijima najlakše se može sprečiti proverom informacija ili čitanjem teksta na drugačiji način, odnosno, njegovom drugačijom interpretacijom od ponuđene. Zloupotreba medija i opterećenost nebitnim sadržajima i informacijama (time se bave pojedini mediji iznoseći u javnost svačiji „prljav veš“) danas je svakodnevna pojava, čiji je krajnji cilj da manipuliše, zaglupi, zabavi, proda.

FOTO: Pixabay.com

Glavna sredstva kojima se manipuliše jesu jezik, tekstovi različite namene (novokompovani tekstovi današnjih pesama napisani bez smisla i emocija), muzika, reklame i slično. Pošto se medijske poruke mogu različito razumeti, treba pažljivo čitatiti i uhvatiti smisao podteksta. Tu leži stvarno značenje poruka u medijima kojima se lako manipulišu ciljne grupe i uopšte mase. Jezik kao najmoćnije sredstvo manipulacije u medijima, lako postaje sredstvo kojim se manipuliše, što se postiže birokretskim jezikom, prenesenim značenjima, stilskim figurama, nejasnim ili zamagljenim izrazima.

Može se manipulisati i montiranim slikama ili video-klipovima, reklamama za farmaceutske kuće, filmovima u kojima naši uzori na koje se kasnije ugledamo, predstavljaju loše kao dobro, pa tako mi usvajamo model ponašanja. Mi smo, dakle, izmanipulisani svesno, na više nivoa. Tako nam postaju prihvatljivi gej brakovi, političari koji nište ne čine za dobrobit svoje zemlje, već rade protiv nje (jer im strah i manipulacija masom to omogućavaju), loš školski sistem (koji se ne menja, uprkos tome što i vrapci na grani znaju da je loš), obrazovanje postaje nebitno, a plasiraju se rijaliti emisije, opet na televizijama sa ogromnom moći manipulacije.

FOTO: Pixabay.com

Potrebno je samo malo intuicije i pronicljivosti, jezičkog osećanja i pameti, pa oslušnuti jezik tih reklama, klipova, propagandnog materijala pred izbore. Problem pogrešnog informisanja, lažnih informacija, nepouzdanih izvora, površnosti i osrednjosti, predstavljaju simbolička sredstva kojima se manipuliše. Pogledajte samo političke kampanje pred izbore (svi se pokazuju u najlepšem svetlu, vređaju i omalovažavaju svoje političke protivnike, porede se sa njima, obećavaju kule i gradove) i shvatićete o čemu je reč.

Mediji su najbolji posrednik manipulacije, plasiranja i proturanja lažnih informacija. Tako je već medijski istrošena tema o vakcinama do te mere da se više ni ne zna ko je počeo, šta je od svega toga ispričanog u medijima istina, a što je najgore, u tu problematiku uključile su se neke estradne zvezde sa četiri razreda osnovne škole!

FOTO: Pixabay.com

Prosečan čovek ima svoje uzore, ugleda se na njih, nesvesno formira mišljenje, kasnije prenosi na drugog ono u šta ni sam ne veruje. Dakle, dobro pročitati, promisliti i zaključiti svaki put kada nešto pročitate ili pogledate na Internetu, i nećete dozvoliti manipulatoru da od vas napravi svoju žrtvu.

Dodaj komentar