Društvo

Mamografski pregledi dojki ženama svih godišta do kraja godine u Zaječaru

Foto: zajecar.info

Zdravstveni centar Zaječar do kraja godine obaviće mamografske preglede – dojki ženama svih godišta.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja i Radiološka služba Opšte bolnice Zaječar do kraja godine, obaviće mamografske preglede – dojki ženama svih godišta. Pregledi se obavljaju od 10 do 12 sati.

Mamografija i karcinom dojke…

Karcinom dojke je jedan od najčešćih oblika ove bolesti kod žena u Srbiji sa oko 5000 novih slučajeva godišnje. Rano otkrivanje karcinoma je od ogromnog značaja za prognozu bolesti te se zato preporučuje redovan i temeljan skrining dojki. Najčešće se javlja između 55 i 70 godine života, a prema statistici oboli jedna od osam žena tokom životnog veka od 80 godina.

Mamografija je dijagnostička metoda koja pomoću rendgenskog snimanja beleži promene u tkivu dojke u ranoj fazi razvoja. Preporučuje se da se prvi pregled obavi nakon 40 godine života, a redovni pregledi od 50-te do 69-te, na svake dve godine. Pogodna je za pacijentkinje koje nemaju nikakve simptome kao preventivni pregled radi otkrivanja karcinoma u najranijoj fazi kada ga je lakše lečiti. Redovnim mamografskim pregledima karcinom dojke se može otkriti i do dve godine pre nego što ga je moguće napipati.

.

Dodaj komentar