fbpx

Mala matura: Održan probni test iz matematike, sutra kombinovani i test iz srpskog jezika

Matematiku će polagati 12. aprila, a 13. kombinovani i test iz srpskog. Ovaj probni test je priprema za “pravi” završni ispit koji se održava od 17. do 19. juna.

Preporuka:

Mali zaječarci pokazali starijima veštine iz prve pomoći (FOTO)

Članovi ekipe „Petlića” zaječarskog Crvenog krsta, sa dugogodišnjim saradnikom i volonterom Predragom Kocićem pokazali su starijim sugrađanima kako mogu...

„Zaječarsko naselje Kotlujevac“ – istorija ispisana perom

Nakon što je sredinom marta 2018. godine dr Miodrag Velojić upravo u čitalištu Matične biblioteke Zaječarcima prezentovao priču o...

18. Šakalijada u Trnavcu: Prijava produžena do 26. februara

Lovci iz Zaječara i okoline ove godine okupiće se u Trnavcu 29. februara po osamnaesti put kako bi uzeli...
- Reklama -

Priliku da provere svoje znanje, mali maturanti imaće danas i sutra (12. i 13. aprila), kada je zakazan probni završni ispit. Prvog dana osmaci će rešavati test iz matematike, dok će u subotu raditi zadatke iz maternjeg jezika, odnosno kombinovani test koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju.

U osnovnoj školi „Ljuba Nešić“ u Zaječaru 72 učenika osmog razreda polagalo je danas probni završni ispit iz matematike. I dok je nekima najteže bilo pripremanje iz društvenih nauka, drugima su matematika i brojne jednačine zadali najviše problema. 

Doroteja Đorđević, odeljenje VIII-3 OŠ „Ljuba Nešić“ Zaječar

Doroteja Đorđević, učenica osmog razreda jedna je od retkih koja će ove godine polagati dva prijemna ispita. Iako se uveliko sprema da upiše srednju Vojnu školu u Beogradu, polagaće i prijemni za upis u zaječarsku Gimnaziju. Pripreme iz srpskog i matematike su joj išle lagano, dok su joj najviše muka zadali biologija i fizika.

“ Prirodne nauke meni više leže, pa smatram da mi neće zadati puno muka. Ujedno se pripremam i za prijemni ispit u Vojnoj gimnaziji u kojoj za razliku od ostalih srednjih škola kandidat mora biti i fizički spreman.

Rezultati sa upisa u vojnu Gimnaziju biće poznati tek 22. juna, pa zato moram da polažem prijemni i u nekoj srednjoj školi u Zaječaru za svaki slučaj, kako ne bih izgubila godinu“, istakla je Doroteja.

Savi Stanimiroviću učeniku odeljenja VIII-3 OŠ „Ljuba Nešić“ najviše problema zadao je test iz srpskog, ali su mu kako kaže pripreme u školi dosta toga olakšale.

Sava Stanimirović, odeljenje VIII-3 OŠ „Ljuba Nešić“ Zaječar

Damir Ami, učenik odeljenja VIII-3 za razliku od svog druga iz razreda ističe da mu je najteže išla priprema iz matematike, dok je test iz srpskog bio najlakši za spremanje.

Željko Antijević, direktor OŠ „Ljuba Nešić“ Zaječar

Prema rečima direktora škole Željka Antijevića mali maturanti su se za probne testove pripremali kroz probnu nastavu koja je održana u školi.

„Nastavnici koji predaju osmacima imali su zadatak da im održe pripremnu nastavu, kako učenici ne bi imali potrebu za nekim dodatnim časovima. Time ni roditelji nisu imali potrebu da se izlažu dodatnim finansijskim troškovima.

Pripremna nastava držana je iz svih predmeta koji se pojavljuju na završnom ispitu i ona će biti nastavljena do pravog završnog ispita“, istakao je direktor Antijevića.

Ovaj probni test je priprema za “pravi” završni ispit koji se održava od 17. do 19. juna.

Direktor Antijević istakao je da probni završni ispit ima istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju učenici polažu na kraju osnovnog školovanja, u junu.

„Kako bi se učenici navikli na pravo testiranje, i na probnoj proveri znanja sve će biti organizovano kao na pravoj. Razlika je samo u tome što će rezultati testova ostati u školama, kako bi poslužili nastavnicima za analizu znanja učenika, te da do kraja školske godine mogu da obnove i bolje nauče one oblasti iz kojih ne budu tačno odgovorili na pitanja.

Rezultati i zadaci probnog završnog ispita ne smeju biti objavljeni sedam dana, da ukoliko je neki učenik bio sprečen, da moože ispit polagati naknadno“, mapominje Antijević.

Kada je reč o pravom završnom testu, način bodovanja za upis u srednje škole od prošle godine vraćen je na staro, što znači da je maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz škole 60, a na tri testa učenici mogu da osvoje najviše 40 bodova.

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: