fbpx

Lepše i bezbednije dvorište zaječarske biblioteke

Preporuka:

Sindikati prosvete traže veće plate

Reprezentativni sindikati u obrazovanju uputili su zahtev Vladi Srbije za hitnu korekciju koeficijenata na osnovu kojih se izračunavaju plate,...

Dnevni horoskop za NEDELJU – 19. januar 2020. godine

Mesec sve do kraja dana je u znaku Škorpiona, kada ćemo se napajati preko potrebnom energijom koja uvek dobro...

Međunarodni turnir u malom fudbalu „Balkan kup 2020“ na zaječarskoj Kraljevici

Grad Zaječar će po prvi put biti domaćin Međunarodnog turnira u malom fudbalu "Balkan Kup 2020", na kome će...
- Reklama -

Radovi na uređenju dvorišta zaječarske biblioteke, nakon dva meseca su završeni. Postavljeno je novo osvetljenje, a rekonstruisani su i mokri čvorovi. Sredstva su obezbeđena na konkursu Ministarstva kulture, a vrednost projekta je 3 miliona 100 hiljada dinara.

Prema rečima Bobana Đorđevića direktora Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, renoviranje je počelo sredinom septembra.

„Biblioteka je ove godine konkurisala sa dva projekta. Jedan vezan za tekuće radove na zgradi biblioteke koji podrazumeva radove u dvorištu i sređivanje mokrih čvorovi. Projekat je vredan 3 miliona 100 hiljada dinara, a radi se o sufinansirajućem projektu. Učestvovalo je Ministarstvo kulture u iznosu od 2 ipo miliona dinara, a finansijsku podršku pružili su takođe Zavod za zaštitu spomenika iz Niša, Grad Zaječar, Narodna biblioteka Srbije i zaječarska biblioteka kao osnivač“, rekao je Đorđević.

Kako kaže Đorđević, zgrada u kojoj se nalazi biblioteka je stara skoro 90 godina i predstavlja spomenički objekat. Dvorište je poslednji put rekonstruisano 1976. godine kada je sagrađeno Dečije odeljenje.

“ Takvi radovi su rađeni poslednji put polovinom 70-tih godina prošlog veka. Početkom 2000-te godine je rađeno čitalište, krov biblioteke, stavljen je laminat u svim prostorijama biblioteke“.

Kako ističe direktor ove kulturne ustanove, podršku oko uredjenja parkovskog dela dvorišta biblioteke dalo je Javno preduzeće „Timok održavanje“, a oko samog pisanja projekta Javno preduzeće za urbanizam i izgradnju Zaječar.

„Postavljene su behaton ploče , reparane su 3 rozete koje su rađene krajem 30-ih godina prošlog veka. Radnici „Timok održavanja“ su nam pomagli oko zemljanih radova tako što su uklonili neke sadnice. Na mesto oraha koji je posečen početkom septembra posađena su dva jasena i 20 parkovskih sadnica. Postavljeno je novo osvetljenje i kandelaber, tako da je naša stara zgrada sada zasijala nekim novim sjajem“, istakao je direktor Đorđević.

Bibiloteka radi po uobičajenom radnom vremenu, radnim danima od 8 sati do 19 sati i 30 minuta, a subotom od 9 do 14 sati. Ogranak u Kotlujevcu sa korisnicima radi radnim danima od 8 sati do 16 sati, a subotom ne radi.

- Reklama -

2 KOMENTARA

  1. a kako ce te da platite to sto su se promenili četiri izvodjača radova????? sta cete kada ase restitucijom vrati biblioteka vlasnicima???? zar ne mislite da ti tolike pare bačene???

  2. Sve drveće treba poseći i sve izbetonirati? Zašto je stablo breze ostalo? Što pre ga ukloniti i zabetonirati jer je tako naredio neko iz gradske vlasti.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Sudar kod Gamzigradske banje

Na magistralnom putu Zaječar – Paraćin, kod Gamzigradske banje nešto posle 12 sati došlo je do sudara kamiona i automobila marke "alfa romeo". Prema...

Sindikati prosvete traže veće plate

Reprezentativni sindikati u obrazovanju uputili su zahtev Vladi Srbije za hitnu korekciju koeficijenata na osnovu kojih se izračunavaju plate, prenosi mediji. Sindikat obrazovanja Srbije, Granski...

Bez vode deo naselja Ključ

Zbog popravke vodovodnog priključka u Požarevačkoj ulici u Zaječaru bez vodesu ostali stanari sledećih ulica: Požarevačke (od ulice Stanoja Glavaša do Kolubarske) i deo...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: