Društvo Izdvajamo

Lepše i bezbednije dvorište zaječarske biblioteke

Radovi na uređenju dvorišta zaječarske biblioteke, nakon dva meseca su završeni. Postavljeno je novo osvetljenje, a rekonstruisani su i mokri čvorovi. Sredstva su obezbeđena na konkursu Ministarstva kulture, a vrednost projekta je 3 miliona 100 hiljada dinara.

Prema rečima Bobana Đorđevića direktora Matične biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru, renoviranje je počelo sredinom septembra.

“Biblioteka je ove godine konkurisala sa dva projekta. Jedan vezan za tekuće radove na zgradi biblioteke koji podrazumeva radove u dvorištu i sređivanje mokrih čvorovi. Projekat je vredan 3 miliona 100 hiljada dinara, a radi se o sufinansirajućem projektu. Učestvovalo je Ministarstvo kulture u iznosu od 2 ipo miliona dinara, a finansijsku podršku pružili su takođe Zavod za zaštitu spomenika iz Niša, Grad Zaječar, Narodna biblioteka Srbije i zaječarska biblioteka kao osnivač”, rekao je Đorđević.

Kako kaže Đorđević, zgrada u kojoj se nalazi biblioteka je stara skoro 90 godina i predstavlja spomenički objekat. Dvorište je poslednji put rekonstruisano 1976. godine kada je sagrađeno Dečije odeljenje.

” Takvi radovi su rađeni poslednji put polovinom 70-tih godina prošlog veka. Početkom 2000-te godine je rađeno čitalište, krov biblioteke, stavljen je laminat u svim prostorijama biblioteke”.

Kako ističe direktor ove kulturne ustanove, podršku oko uredjenja parkovskog dela dvorišta biblioteke dalo je Javno preduzeće “Timok održavanje”, a oko samog pisanja projekta Javno preduzeće za urbanizam i izgradnju Zaječar.

“Postavljene su behaton ploče , reparane su 3 rozete koje su rađene krajem 30-ih godina prošlog veka. Radnici “Timok održavanja” su nam pomagli oko zemljanih radova tako što su uklonili neke sadnice. Na mesto oraha koji je posečen početkom septembra posađena su dva jasena i 20 parkovskih sadnica. Postavljeno je novo osvetljenje i kandelaber, tako da je naša stara zgrada sada zasijala nekim novim sjajem”, istakao je direktor Đorđević.

Bibiloteka radi po uobičajenom radnom vremenu, radnim danima od 8 sati do 19 sati i 30 minuta, a subotom od 9 do 14 sati. Ogranak u Kotlujevcu sa korisnicima radi radnim danima od 8 sati do 16 sati, a subotom ne radi.

2 komentara

  • a kako ce te da platite to sto su se promenili četiri izvodjača radova????? sta cete kada ase restitucijom vrati biblioteka vlasnicima???? zar ne mislite da ti tolike pare bačene???

  • Sve drveće treba poseći i sve izbetonirati? Zašto je stablo breze ostalo? Što pre ga ukloniti i zabetonirati jer je tako naredio neko iz gradske vlasti.

Dodaj komentar