Kultura

KUD iz Šljivara i Rgotine gostovali u Solunu

foto: NPTK "Zoran Radmilović"

KUD iz Šljivara i Rgotine gostovali u Solunu, podmladak folklornog ansambla “ZO-RA” najbolji na Smotri dečijeg izvornog narodnog stvaralaštva “Oj Moravo, Oj Sinđeliću”!

Kulturno-umetnička društva „Zoran Gajić“ iz Rgotine i „Šljivar” iz Šljivara oduševili su publiku u grčkom gradu Solunu. Oni su nastupili na Međunarodnom festivalu „HARILIOTIKA” i na najbolji način predstavili naš grad i zemlju.

Rgoćani su imali čast da otvore festival i zatvore prvo veče kada su, pored domaćina i naših folklora, nastupili i predstavnici Jermenije i Gruzije.

Međunarodnom festivalu prisustvovali su i predstavnici Ustanove NPTK-CK „Zoran Radmilović ” Neli Nikolić i Mirjana Petrović kao gosti Udruženja ,,Peskon” iz Soluna, kojе je organizator Festivala. Dogovoren je nastavak uspešne saradnje zaječarske Ustanove i grčkog udruženja.

Festivalu „HARILIOTIKA” prisustvovali su i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, pomoćnik gradonačelnika za sport i omladinu Milan Stanković i gradska većnica za kulturu i medije Elena Matković, na poziv grada Soluna i opštine Neapoli.

Dečiji folklorni ansambl “ZO-RA” najbolji na manifestaciji “Oj Moravo, Oj Sinđeliću”

Osim festivala u Solunu, održana je Smotra dečijeg izvornog narodnog stvaralaštva “Oj Moravo, Oj Sinđeliću” u selu Vojska.

Selo Vojska u opštini Svilajnac je rodno mesto vojvode Stevana Sinđelića.

Članovi starijeg dečijeg folklornog ansambla “ZO-RA” iz Zaječara proglašeni su za najuigraniji ansambl u konkurenciji od 19 ansambla.

foto: NPTK “Zoran Radmilović”

Dečija folklorna sekcija KUD “Romulijana”, Gamzigrad, zauzela je drugo mesto u konkurenciji 9 igračkih izvornih grupa.

Ovo je samo još jedan pokazatelj da najbolji čuvari tradicije dolaze iz grada na Timoku.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar