Društvo

Koliko novca poneti kao poklon mladencima?

svadba poklon mladencima
foto: pixabay.com

Jedno od najvećih pitanja kada treba otići na svadbu – koliko novca poneti za poklon mladencima?

Kada ste pozvani na venčanje, jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je koliko novca poneti kao poklon mladencima. Iako ne postoji univerzalni odgovor, postoje određene smernice koje vam mogu pomoći da donesete odluku.

Faktori koji utiču na iznos poklona:

1. Bliskost sa mladencima:

Bliski prijatelji ili porodica: Ako ste bliski prijatelj ili član porodice, očekuje se da date veći iznos. Obično se za užu porodicu ili najbliže prijatelje preporučuje suma između 100 i 200 evra ili više, zavisno od vaših finansijskih mogućnosti.

Dalji rođaci ili prijatelji: Za dalje rođake ili prijatelje, iznos od 50 do 100 evra je uobičajen.

2. Broj ljudi:

Ako dolazite sa partnerom, iznos koji biste dali kao poklon obično se udvostručuje. Na primer, ako ste planirali dati 100 evra sami, sa partnerom biste trebali razmisliti o iznosu od 150 do 200 evra.

3. Troškovi venčanja:

Veličina i raskošnost venčanja može uticati na vaš izbor. Ako je venčanje veoma luksuzno, možda ćete želeti da date veći iznos kako biste pokrili deo troškova proslave.

4. Lokalni običaji:

U nekim kulturama i zajednicama postoje specifične tradicije vezane za davanje poklona na venčanjima. Informišite se o tim običajima kako biste bili sigurni da ste u skladu sa očekivanjima.

5. Vaše finansijske mogućnosti:

Najvažnije je da date iznos koji možete priuštiti. Mladenci će ceniti vaš poklon bez obzira na njegovu vrednost, jer je važno da učestvujete u njihovom posebnom danu.

Primeri i preporuke:

Prosečan iznos u Srbiji: U Srbiji, prosečan iznos koji se daje kao poklon mladencima kreće se između 50 i 100 evra po osobi. Međutim, ovo može varirati zavisno od regije i specifičnih običaja.

Saveti iz drugih zemalja: Na Zapadu, pravilo “poklon po tanjiru” je često korišćeno. Ovo znači da bi iznos koji date kao poklon trebao pokriti trošak vaše večere. Na primer, ako mislite da večera po osobi košta oko 75 evra, vaš poklon bi trebao biti barem 75 evra po osobi.

Davanje novca kao poklon mladencima je praktično i često očekivano. Iznos koji odlučite da date zavisi od mnogih faktora, uključujući vašu bliskost sa mladencima, broj ljudi iz vaše grupe, veličinu i raskošnost venčanja, lokalne običaje, i vaše lične finansijske mogućnosti. Najvažnije je da vaš poklon bude od srca i da doprinese sreći i radosti mladog para na njihov poseban dan.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar