Kultura

KNJIŽEVNOST NA DAR: U Zaječaru održana promocija zbornika radova osoba sa invaliditetom

Povodom 3. Decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Radul –begovom konaku u Zaječaru sinoć je organizovana promocija zbornika radova osoba sa invaliditetom „Književnost na dar“.

Nadahnuto, sa puno emocija ovi mladi ljudi, njihovi roditelji i stariji drugari govorili su svoje stihove, pesme drugih članova udruženja, ali i poznatih pesnika.

Prema oceni stručnjaka ovakvi nastupi utiču na povećanje njihovog samopouzdanja i motivacije za dalji rad. Tema ovogodišnjeg dana osoba sa invaliditetom je “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje inkluzivnosti i jednakosti”.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući ravnopravno učešće u društvu.

Na sinoćnjoj promociji potpisan je i protokol o saradnji Narodnog pozorišta Timočke Krajine –Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ sa Društvom obolelih od cerebralne i dečje paralize i Ustanovom za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“.

” Sve ono što piše u protokolu trudićemo se da ispunimo. Na raspolaganju ćemo vam staviti sve naše resurse.

Mislim da imamo dovoljno prostora i dovoljno kapaciteta da vašim zahtevima izađemo u susret.

Saradnja sa vašim udruženjima za nas će predstavljati radost”, istakao je direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić.

Ana Petković, direktora Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Obluta istakla je da su osobe sa invaliditetom deo našeg društva, pa im zato moramo pomoći da ravnopravno učestvuju u okviru kulturnog, društvenog ekonomskog i političkog života.

” Na ovaj način i protokolom pokušaćemo da unapredimo njihov kvalitet života i podignemo ga na kvalitetniji nivo”, zaključila je Petković.

Organizator književne večeri je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Društvom obolelih od cerebralne i dečje paralize i Udruženjem za pomoć osobama sa L. Daun sindromom , a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Dodaj komentar