Hronika Timočka krajina

Knjaževac: “Mrtav pijan”, bez dozvole vozio neregistrovan moped

pijani vozači
foto: pixabay.com

Knjaževac: “Mrtav pijan” vozio neregistrovan moped

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova PU Knjaževac isključili su iz saobraćaja tridesetosmogodišnjeg vozača mopeda koji je upravljao sa 2,74 promila alkohola u organizmu.

Upravljanje vozilom sa više od 2 promila alhohola u organizmu predstavlja nasilničku vožnju.

Daljom kontrolom utvrđeno je da nema izdatu vozačku dozvolu. Vozilom je upravljao bez zaštitne kacige, a vozilo nije upisano u jedinstveni registar vozila.

Vozaču je određeno zadržavanje i protiv njega će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Kako pijani vozači povećavaju rizik u saobraćajnim nezgodama?

Vozači koji su pod dejstvom alkohola imaju mnogo veći rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama od vozača koji nisu konzumirali alkohol. Ovaj rizik ubrzano raste sa porastom koncentracije alkohola u krvi. Alkohol je jedan od najčešće evidentiranih faktora nastanka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim licima.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji kod oko 15% nastradalih vozača (kod skoro svakog sedmog) prisutan alkohol u krvi. Uporednom analizom dostupnih podataka, dolazi se do zaključka da vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imaju preko dvadeset puta veći rizik da smrtno stradaju ili zadobiju povrede u poređenju sa treznim vozačima. Najviše saobraćajnih nezgoda u kojima je alkohol prisutan kao uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda, dogodi se vikendom. Naročito u večernjim i noćnim satima.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar