Društvo Izdvajamo

Кisić Tepavčević u Zaječaru: Cilj lakši pristup socijalnoj pomoći

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
FOTO: zajecaronline.com

Zakonskim rešenjima u oblasti socijalne zaštite građanima Srbije kojima je neophodna pomoć treba da se olakša pristup toj pomoći, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Кisić Tepavčević u Zaječaru.

Ministarka prof. dr Darija Кisić Tepavčević, nakon sastanka u Gradskoj upravi, zajedno je sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem obišla Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Zaječar, Centar za socijalni rad i punkt za vakcinaciju u selu Vražogrnac. U Vražogrncu ministarka Кisić Tepavčević posetila je i šestočlanu porodicu Grozdanović.

Prof. dr Darija Кisić Tepavčević izjavila je u Zaječaru da je cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se novim zakonskim rešenjima u oblasti socijalne zaštite građanima Srbije kojima je neophodna pomoć olakša pristup toj pomoći.

„Cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se novim zakonskim rešenjima u oblasti socijalne zaštite građanima Srbije kojima je neophodna pomoć olakša pristup toj pomoći. Takođe, jedan od prioriteta kada su aktivnosti ovog Ministarstva u pitanju, jeste poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. U toku je konkurs kojim se obezbeđuje finansiranje za 33 saveza i republička i pokrajinska. To obuhvata 513 organizacija osoba sa invaliditetom. Ove godine opredeljeno je 250 miliona dinara za finansiranje ovih udruženja. Na području grada Zaječara imamo 8 udruženja koja okupljaju 1864 osobe. U toku 2021. godine opredeljena su sredstva 2.200.000 dinara za ova udruženja. Za rad Međuopštinske organizacije Saveza slepih Zaječar ove godine izdvojeno je 400 hiljada dinara“, kazala je Кisić Tepavčević.

Prof. dr Darija Кisić Tepavčević; FOTO: zajecaronline.com

Ona je navela da će Ministarstvo, u cilju obezbeđivanja adekvatnih uslova za rad ovog udruženja, ove godine opredeliti sredstva za rešavanje problema sa grejanjem i pozvala Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Srbije, ali i druge organizacije osoba sa invaliditetom sa područja Grada Zaječara, da se uključe u realizaciju kampanje „Srbija bez barijera“, koju Ministarstvo realizuje u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije.

Predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Zaječar Miroslav Đorđević zahvalio je ministarki Кisić Tepavčević na prilici da razgovaraju o mogućnostima za poboljšanje uslova rada i smeštaja osoba sa invaliditetom u tom gradu.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa ministarkom Кisić Tepavčević razgovarao je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Zaječaru, kao i o budućim projektima.

„Moramo da počnemo da gradimo te objekte za socijalno i stambeno ugrožene koje smo predvideli na Popovoj plaži. Za sredstva smo konkurisali i kod nekih evropskih fondova. Što se tiče Saveza slepih, oni su Međuopštinska organizacija, i jeste da stoji taj problem da najviše izdvajaju gradove u kojima je sedište, maltene, sav novac koji je potreban, a da treba da se uključe i druge lokalne samouprave, na tome ćemo raditi i napravili smo neki model“, rekao je Ničić.

Boško Ničić; FOTO: zajecaronline.com

Prilikom posete Centru za socijalni rad u Zaječaru, Кisić Tepavčević je dodala da je nedavno usvojen Zakon o socijalnoj karti, koji omogućava da se najranjivije kategorije brže identifikuju i da postanu vidljivije u sistemu, kao i da je Ministarstvo započelo rad na izmeni Zakona o socijalnoj zaštiti.

„Oni koji odluče da život posvete ovom zanimanju su hrabri, odgovorni, sposobni i krase ih najlepše ljudske osobine. Važnost rada socijalnih radnika posebno dobila na značaju u vreme pandemije Кovid 19“, navela je ministarka Кisić Tepavčević.

Ministarka Кisić Tepavčević je zaposlenima u centrima za socijalni rad čestitala Međunarodni dan socijalnog rada, koji se obeležava svakog trećeg utorka u martu.

FOTO: zajecaronline.com

Posle posete Centru za socijalni rad u Zaječaru, Kisić Tepavčević obišla je vakcinalni punkt u zaječarskom selu Vražogrnac.

„Vakcinacija je jedini način da se pobedi korona virus. Beskrajno smo ponosni na činjenicu da je naša zemlja jedna od retkih koja u vreme epidemije Кovid 19 ima dostupne vakcine i želimo da svakom građaninu ove zemlje budu dostupne“, zaključila je Кisić Tepavčević.

Takođe, ona se zahvalila meštanima Vražogrnca na velikom odazivu vakcinaciji.

FOTO: zajecaronline.com

Direktorka Doma zdravlja u Zaječaru dr Bojana Radojević poručila je da je počela vakcinacija u zaječarskim selima i da je cilj da se obiđe 42 sela i da se stigne do najudaljenijih kuća.

Ministarka Кisić Tepavčević sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem obišla je i šestočlanu porodicu Grozdenović u Vražogrncu. Tom prilikom, ministarka je porodici Grozdanović uručila nov šporet, nov televizor, kao i paketiće za decu.

Porodica Grozdanović iz Vražogrnca živi od socijalne pomoći i u veoma teškim uslovima. Saša Grozdanović, glava porodice i otac četvoro dece, trenutno je nezaposlen i bavi se privatno građevinom samo kada ima posla, dok supruga Milica nigde nije zaposlena. Mesečna primanja u vidu socijalne pomoći iznose 15.000 i dečjeg dodatka u iznosu od 10.000 dinara.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar