Društvo Izdvajamo

Kisić Tepavčević: Nemamo nijedno žarište koronavirusa, sporadični slučajevi širom zemlje

foto: Vlada Srbiije - srbija.gov.rs

Zamenica direktorke Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je na današnjoj konferenciji za medije da u Srbiji trenutno ne postoji nijedno zarište koronavirusa, već da postoje sporadični slučajevi širom zemlje.

„Stabilan je broj pregleda u kovid ambulantama, ne raste, ali se i ne smanjuje. Na nedeljnom novou manji je broj hospitalizacija. Međutim, imajući u vidu epidemiološku situaciju oko nas, to može brzo da se promeni“, napomenula je.

Ona je istakla da je trenutno najveći broj zaraženih u Beogradu.

Kisić Tepavčević je ponovila proceduru za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

„Nakon ulaska u zemlju svi naši građani su u obavezi da se u naredna 24 sata prijave na portal e-zdravlja. Imaju i mogućnost ispunjavanja testa samoprocene. I takođe u obavezi su da i 10 dana nakon dolaska ponove tu istu proceduru – prijave i odjave“, rekla je ona i napomenula da svako kome se pojave simptomi treba da se javi u kovid ambulantu.

Pokrajinski sekretar za javno zdravlje Zoran Gojković naveo je da je situacija u Vojvodini „stabilna ali nesigurna“.

„Dnevno imamo ispod 50 hospitalizovanih. Trenutno u KCV imamo 14 pacijenata, troje na respiratoru. Dnevno registrujemo faktički jednocifren broj novozaraženih u pojedinačnim graovima Vojvodine“, rekao je Gojković.

On je istakao da je zdravstveni sistem resetovan i da sve ustanove pokušavaju da ono što je u prethodnom periodu „propušteno“ što više nadoknade, do nekog sledećeg perioda kad ponovo bude povećanje obolelih.

Izvor: insajder.net

Dodaj komentar