Društvo

Kapeli Svetog Djordja na vrhu Rtnja vraća se stari izgled?

Foto: Dejan Antonijević

Članovi Omladinskog planinarskog smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ koji više od tri decenije organizuju jedan od najmasovnijih zimskih planinarskih pohoda u Srbiji, tradicionalni „Božićni uspon na Rtanj“, bili su godinama nemi svedoci ruiniranja hrama Svetog Đorđa, koji se nalazi na najvišem vrhu ove planine, a koji je u sećanje na svog supruga, industrijskog giganta Julijusa, podigla Greta Minh tridesetih godina XX veka. Volonteri i članovi ovog društva svesni su, kažu, da ih očekuje višegodišnji i veoma naporan posao, ali se nadaju da će uspešno realizovati obnovu crkve na Rtnju.

Avanturisti i lovci na blago započeli su sa uništavanjem hrama krajem šezdesetih godina XX veka, privučeni pričama o čuvenom „rtanjskom blagu“, a najveća šteta naneta je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, kada je crkva minirana, nakon čega su ostaci iste prepušteni zubu vremena i delovanju prirodnih elemenata.

U proteklim godinama, više organizacija iz svih krajeva Srbije i sveta pokušavalo je da inicira obnovu ove crkve, ali nažalost svi pokušaji završavali su se neuspehom, usled nedostatka finansijskih sredstava.

Nakon nekoliko godina premišljanja, pokušaja da se nađe rešenje za obnovu i prepiske sa nadležnim ministarstvima i kabinetom Vlade Republike Srbije, članovi i volonteri OPSD „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara došli su na ideju da izrade projekat i podnesu nadležnom ministarstvu program za finansiranje rekonstrukcije ovog hrama, pri čemu bi veći deo sredstava bio prikupljen kroz fond formiran kroz štampu doplatne marke sa slikom Rtnja.

kapela-rtanj-cela

„Ideja o obnovi hrama prisutna je već nekoliko godina. Projekat rekonstrukcije koji izrađuje Nemanja Tepavac, dipl.ing.arh, je u finalnoj fazi i očekujemo da će biti gotov u narednih nekoliko dana, nakon čega ćemo ga predati nadležnom ministarstvu na dalju obradu”, kaže za Radio Magnum Anđela Risantijević, potpredsednik OPSD „Dragan Radosavljević iz Zaječara.

„Imajući u vidu da je u pitanju veoma zahtevan projekat, od izuzetnog značaja za naš kraj, obratili smo se njegovom preosveštenstvu episkopu Timočkom, gospodinu Ilarionu za blagoslov, koji smo na našu veliku radost i dobili. Preduzećmo sve što je u našoj moći, pa i više od toga, kako bi animirali javnost i sve ljude dobre volje iz zemlje i sveta, da podrže i pomognu realizaciju, a uskoro će biti formirani i timovi za prikupljanje potpisa podrške za obnovu ovog hrama, u svim gradovima Srbije. Sasvim je sigurno da nas očekuje višegodišnji i veoma naporan posao, a mi se nadamo uspehu“, dodaje Risantijević.

blagoslov

Iako svesni brojnih poteškoća sa kojima će se suočiti, planinari kažu da će biti strpljivi i pozivaju sve ljude dobre volje da se jave, i pomognu realizaciju obnove hrama Svetog Đorđa, jer je svaka vrsta pomoći više nego dobrodošla.

Dodaj komentar