Društvo

Kako medijska pismenost pomaže u procesu kupovine?

FOTO: Pixabay.com

U današnje vreme, kada smo svakodnevno bombardovani rezličitim informacijama i reklamama svakojakih brenodva ogromnim, recenzijama proizvoda i informacija o kupovini putem različitih medijskih kanala, medijska pismenost može nam značajno pomoći u procesu donošenja odluka o kupovini. Biti medijski pismen u kontekstu kupovine znači sposobnost analiziranja, razumevanja i kritičkog procenjivanja informacija koje dobijamo putem medija kako bismo doneli informisane odluke o našim kupovinama.

Kako veštinu medijske pismenosti možemo implementirati i iskoristiti u procesu kupovine?

Pre svega, ova veština nam značajo pomaže prilikom prepoznavanja marketinških trikova. Proizvođači, brendovi, marketi – svi koriste različite marketinške trikove kako bi nas privukli da kupimo njihove proizvode. Upravo iz ovog razloga, medijska pismenost igra ključnu ulogu jer nam pomaže da lakše prepoznamo ove trikove, kao što su upotreba atraktivnih slogana, manipulacija bojama i fontovima, ili korišćenje poznatih ličnosti kako bi se proizvod povezao sa određenim stilom života ili vrednostima.

Druga stvar koju će medijski pismeni pojedinci uvek iskoristiti prilikom odlaska u kupovinu, jeste analiza recenzija i preporuka. Uz današnju popularnost recenzija proizvoda na internetu, što prodavci i proizvođači znalački koriste da privuku kupce, važno je razumeti kako analizirati ove informacije na objektivan način.

Medijska pismeni pojedinci lako prepoznaju pristrasnost i plaćene recenzije, kao i razliku između kvalitetnih recenzija i manipulativnih sadržaja koji su isključivo u službi promocije nekog proizvod.

Ključna stvar koju nas medijska pismenost uči jeste i provera verodostojnosti informacija. Kako prepoznati pokušaj prevare? Kada istražujemo proizvode ili usluge putem interneta, važno je proveriti verodostojnost informacija. Ko je autor recenzije? Da li je stručnjak u oblasti iz koje dolazi poenuti proizvod? Da li ima lične pretenzije i koristi od informacije i proizvoda koji preporučuje? Sve su ovo pitanja koja medijski pismeni pojedinci postavljaju prilikom istraživanja proizvoda i pre donošenja odluka o kupovini.

Da li ste nekada razmišljali i reklamama, zašto su baš takve kakve jesu? Razumevanje reklamnih platformi takođe je izuzetno bitna stavka za medijski pismene ljude. Reklame su prisutne na različitim platformama, televiziji, društvenim mrežama, različitim internet pretraživačima i aplikacijama. Gde god da krenemo, reklame su tu. Medijska pismenost nam pomaže da razumemo kako ove platforme koriste naše podatke kako bi nam prikazale ciljane reklame i kako da pravilno procenimo njihov uticaj na naše odluke o kupovini, odnosno kako da ne budemo privučeni i potencijalno prevareni.

Konačno, medijska pismenost nas podstiče da budemo odgovorni potrošači i podstičemo promociju odgovorne potrošnje. To znači pažljivo razmatranje naših potreba i želja, kao i razumevanje uticaja naše potrošnje na nas same, društvo i okolinu. Kroz medijsku pismenost, možemo donositi informisane odluke koje podržavaju naše vrednosti i doprinose održivijem načinu života.

Implementiranje medijske pismenosti u proces kupovine može nam pomoći da budemo informisaniji, odgovorniji i pametniji potrošači. Razumevanje marketinških trikova, analiza recenzija i preporuka, provera verodostojnosti informacija, razumevanje reklamnih platformi i promocija odgovorne potrošnje su ključni koraci ka stvaranju pozitivnog i održivog odnosa prema kupovini.

Dodaj komentar