fbpx
Društvo

Još nije vreme za prihranu ozimih useva

Ratari su pomalo zabrinuti za trenutno stanje useva. Mnogi proizvođači su navikli da prihranjivanje započnu još tokom januara, ne čekajući optimalni period za taj posao. Vreme za početak prihranjivanja je pred kraj zime, pred početak prolećnog dela vegetacije. Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, ne vezuje se početak prihranjivanja za kalendar, već za konkretne uslove godine.

Nedostatak padavina i smanjena količina vlažnosti zemljišta utiču na rast i razvoj ozimih useva, istakla je Slavica Kodžopeljić, stručni savetnik iz oblasti ratarstva i povrtarstva PSSS „Agroznanje“ Zaječar.

Prema njenim rečima, nepovoljnost je što se smanjuju količine zemljišne vlage, jer nemamo padavine skoro mesec dana, a nema ni snežnog pokrivača.

„Ove niske jutarnje temperature ne škode pšenici, jer pšenica ima veću izdržljivost na niskim temperaturama, tako da će najveći problem biti ako ne bude padavina na dalje. Isušiće se u tom nekom površinskom sloju od 5 cm, jer pšenica još uvek nema dovoljno razvijen korenov sistem da bi crpela vlagu iz dubljih slojeva zemljišta. Problem će biti kod pšenica gde nije uneto mineralno đubrivo pre setvene pripreme i tu može da se oseti nedostatak hranljivih materija“, rekla je Kodžopeljić.

Prihrana zavisi od uslova, a ne od datuma, naglasila je Slavica Kodžopeljić, stručni savetnik iz oblasti ratarstva i povrtarstva „Agroznanje“.

„Negde oko 10 februara se obavlja prva prihrana ozimih useva, jer trenutno nema dovoljne količine ni vlage da bi se bilo kakvo đubrivo rastopilo i da bi biljka mogla da ga usvoji. Zato mi uvek apelujemo da sve agrotehničke mere moraju da se primene pre setve da bi u startu pšenica i druge ozime ratarske kulture imale uslova da svoju vegetaciju izguraju do trenutka prve prihrane. Poslednjih godina smo primetili da u januaru imamo taj problem vezan za nedostatak padavina, da nemamo snežni pokrivač i samim tim dolazi do žutila kod pšenice i ječma baš usled tih nedostataka hrane. To nisu u pitanju bolesti i nijedan tretman zaštite se ne radi“, kazala je Kodžopeljić.

Prihrana ozemih useva ima veliku ulogu kod biljaka koje su prilično iznurene od zime i kojima je pravoverena prihrana od životnog značaja. Aktuelne vremenske prilike nalažu da se sačeka sa prihranom ozimih useva, a u našem regionu prihrana se obavlja, zavisno od vremenskih uslova i vegetacije, većinom u februaru.

Dodaj komentar