Društvo Izdvajamo

Još jedan protest Borana protiv zagađenja iz RTB-a

FOTO: Eco East Bor

Meštani Bora okupiće se u petak 15. novembra ispred generalne direkcije kompanije „Zi Jin“ u Boru u znak protesta zbog sve češćih zagađenja tog strateškog partnera Rudarsko- topioničarskog basena (RTB) ’’Bor’’. Protest organizuje grupa građana „Borani protiv dima“.

Građani Bora već mesecima unazad izražavaju veliku zabrinutost zbog kvaliteta vazduha u njihovom gradu usled povećane koncentracije sumpor-dioksida, kao i zbog različitih podataka koji dolaze iz državne i lokalne mreže za monitoring vazduha. U septembru je izmeren značajan skok udela ugljendioksida u vazduhu, a gotovo svakodnevno merenja pokazuju da je vazduh u Boru izuzetno zagađen.

Protest organizuje grupa građana „Borani protiv dima“ koja smatra da je stanje „crno da ne može biti crnje“.

FOTO: Facebook

Prema rečima Irene Živković, predstavnice organizatora protesta, stanje u Boru je alarmantno.

„Prekomerno i kontinuirano aerozagađenje u Boru traje od januara, a od juna se pisanim putem više organizacija obraća nadležnim institucijama. Kao odgovor na ćutnju institucija i konstantno prebacivanje odgovornosti desila su se i tri građanska protesta koja su sadržala dve blokade Topioničke kapije na po sat vremena, a deo organizatora je čak i prespavao u zgradi Borskog okruga čekajući reakciju republičke ekološke inspekcije”, kaže Živković.

Povećanje zagađenja u Boru je alarmantno.

“U avgustu su Borani imali 200 puta arsena više od dozvoljenog u vazduhu, a septembra je SO2 išao i na 2500 mikrograma od dozvoljenih 125. Ovo je zločin. 15. novembra je zakazan protest ispred Direkcije i ovog puta pozivamo i druge gradove da nas podrže, a u toku nedelje ćemo puštati i krivične prijave kompaniji ZiJin Copper, Gradonačelniku i ministru Trivanu”, istakla je Irena Živković.

Početak protesta zakazan je za 14 sati i 30 minuta.

“Zi Jin”: U potpunosti poštujemo sve evropske standarde i zakonske regulative

Povodom aktuelne situacije sa aerozagađenjem u Boru i merama koje se preduzimaju kako bi se ono smanjilo i svelo u propisane okvire kompanija Zijin je poslala saopštenje medijima. Iz kompanije Zijin poručuju da se u potpunosti poštuju svi evropski standardi kao i zakonske regulative.

Saoptenje prenosimo u celosti:

Zijin Mining kao kao odgovorna kompanija, posluje uvek u skladu sa svim važećim propisima i standardima, i u potpunosti poštuje sve evropske, nacionalne i lokalne regulative, kao i sve ostale međunarodne standarde kvaliteta i poslovanja.

Menadžment kompanije “Serbia Zijin Bor Copper” je na redovnim sastancima konstatovao da se svi planovi o značajnom kratkoročnom i dugoročnom poboljšanju ekoloških performansi proizvodnih kapaciteta kompanije odvijaju predviđenom dinamikom i u okviru zadatih rokova. Kao jednu od kratkoročnih mera, kompanija je nabavila dve mašine za raspršivanje magle za neutralizaciju sumpordioksida u gasu, a do kraja decembra 2019. kompanija će nabaviti još tri mašine za rasprašivanje magle radi dalje neutralizacije sumpordioksida.

U toku su intenzivne aktivnosti, kako bi do kraja maja 2020. godine bilo izgrađeno postrojenje za prikupljanje prašine i izduvnih gasova iz konvertora. Što je još važnije, kao dugoročna mera, u planu je da se do kraja 2021. godine izgradi postrojenje za desulfurizaciju kako bi emisija gasova uvek i u potpunosti bila u skladu sa propisanim standardima.

Kompanija “Serbia Zijin Bor Copper” intenzivnim radom u ovoj oblasti nastavlja tradicionalnu posvećenost bliskoj saradnji sa lokalnim zajednicama u kojima radi, dodatno vođena čvrstom idejom da je zdrava sredina od primarnog značaja, kako za 5.287 radnika Serbia Zijin Bor Copper, grad Bor tako i za samu kompaniju.Ovaj stav čini temelj politike korporativne odgovornosti kompanije Serbia Zijin Bor Copper koja, sasvim sigurno najviše želi da tehnološki i ekološki maksimalno osavremeni posao koji obavlja i time Serbia Zijin Bor Copper pridruži svim ostalim pogonima kompanije ZIJIN u svetu.

Novo rukovodstvo kompanije podseća da su ekološki problemi u Boru postojali i mnogo pre preuzimanja RTB-a BOR od strane novog investitora, koje preuzimanje je bilo pre samo 10 meseci, ali da je rukovodstvo kompanije i u tom kratkom roku uspelo da analizira i identifikuje sve proizvodne, tehnološke i ostale parametre važne za rešavanje ove složene problematike”, piše  u saopštenju Menadžment kompanije Serbia Zijin Bor Copper.

Menadžment kompanije Serbia Zijin Bor Copper je na redovnim sastancima konstatovao da se svi planovi o značajnom kratkoročnom i dugoročnom poboljšanju ekoloških performansi proizvodnih kapaciteta kompanije odvijaju predviđenom dinamikom i u okviru zadatih rokova.”

Prema tvrdnjama rukovodećih ljudi iz kompanije, “Zi Jin” je nabavila dve mašine za raspršivanje magle, a u planu je do kraja godine postavljanje još tri, koje bi trebalo da neutrališu deo sumopor dioksida.

Do sredine naredne godine trebalo bi da bude izgrađeno i postrojenje za prikupljanje i prečišćevanje gasova iz konvertorskog dela pogona.

1 komentar

  • BORАNЕ UGUŠI I POTROVA GASOVIMA TOPIONICA BAKRA JAČE NO IKADA!

    U Boru zagađenje ne zavisi toliko od pravca vetrova, rada Toplane, već je funkcija nedorečenosti tehničko-tehnološka u rekonstrukciji topionice. Ogromne pare su utrošene, a zagađenje je gore no kada su radile samo šahtne i plamene peći. Od pompezno hvaljene rekonstrukcije topionice bakra u Boru i čistijeg vazduha od onog iz 1903. godine, ostade samo laž grobara RTB Bor i njegovih mentora iz Vlade i ludo radovanje borana. Oni se mesecima guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Vlada Srbije i Grad Bor, ove dogodovštine pripisuju politizaciji, a ne realnom stanju. Najpre trebali su da prozovu Spaskovskog, grobara RTB Bor i „neimara“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. kako je rekao ministar Antić. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O trovanju Borana treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacivšie stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Država je preuzela dugova RTB Bor od devetsto miliona evra, a ostalo je još milijardu evra. Na kraju konsekvence treba da snosi i Ziđin u smislu poštovanja normi o čistoći vazduha i usklađivanje tehnologije sa projektovanim parametrima, koje je Spaskovski ostavio Ziđinu i Boru. Svaka mu čast, da kao osvedočeni i “rođeni” boranin, kako on tvrdi, a laže, uništava svoje toliko voljene sugrađanke i sugrađane.

Dodaj komentar