fbpx

Još jedan protest Borana protiv zagađenja iz RTB-a

Preporuka:

Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih: Šta vi danas slavite, vino ili ljubav?

Svakog 14. februara ista priča. Jedni samo Svetog Trifuna priznaju za "srpskog". Drugima je Sveti Valentin interesantan.Trećima je jedino...

Ima li pravde za opljačkane radnike JKP „Toplana“ Bor?!

Osnovni sud u Boru osudio je Dragana Stojilkovića (55) uslovno na jednu godinu zatvora jer je počinio krivično delo...

Počela izgradnja LIDL marketa u Zaječaru (FOTO)

Izgradnja dugo najavljivanog "Lidl" marketa u Zaječaru započela je na mestu nekadašnje fabrike "Arsenije Spasić" u Zaječaru. Predviđeno je...
- Reklama -

Meštani Bora okupiće se u petak 15. novembra ispred generalne direkcije kompanije „Zi Jin“ u Boru u znak protesta zbog sve češćih zagađenja tog strateškog partnera Rudarsko- topioničarskog basena (RTB) ’’Bor’’. Protest organizuje grupa građana „Borani protiv dima“.

Građani Bora već mesecima unazad izražavaju veliku zabrinutost zbog kvaliteta vazduha u njihovom gradu usled povećane koncentracije sumpor-dioksida, kao i zbog različitih podataka koji dolaze iz državne i lokalne mreže za monitoring vazduha. U septembru je izmeren značajan skok udela ugljendioksida u vazduhu, a gotovo svakodnevno merenja pokazuju da je vazduh u Boru izuzetno zagađen.

Protest organizuje grupa građana „Borani protiv dima“ koja smatra da je stanje „crno da ne može biti crnje“.

FOTO: Facebook

Prema rečima Irene Živković, predstavnice organizatora protesta, stanje u Boru je alarmantno.

„Prekomerno i kontinuirano aerozagađenje u Boru traje od januara, a od juna se pisanim putem više organizacija obraća nadležnim institucijama. Kao odgovor na ćutnju institucija i konstantno prebacivanje odgovornosti desila su se i tri građanska protesta koja su sadržala dve blokade Topioničke kapije na po sat vremena, a deo organizatora je čak i prespavao u zgradi Borskog okruga čekajući reakciju republičke ekološke inspekcije“, kaže Živković.

Povećanje zagađenja u Boru je alarmantno.

„U avgustu su Borani imali 200 puta arsena više od dozvoljenog u vazduhu, a septembra je SO2 išao i na 2500 mikrograma od dozvoljenih 125. Ovo je zločin. 15. novembra je zakazan protest ispred Direkcije i ovog puta pozivamo i druge gradove da nas podrže, a u toku nedelje ćemo puštati i krivične prijave kompaniji ZiJin Copper, Gradonačelniku i ministru Trivanu“, istakla je Irena Živković.

Početak protesta zakazan je za 14 sati i 30 minuta.

„Zi Jin“: U potpunosti poštujemo sve evropske standarde i zakonske regulative

Povodom aktuelne situacije sa aerozagađenjem u Boru i merama koje se preduzimaju kako bi se ono smanjilo i svelo u propisane okvire kompanija Zijin je poslala saopštenje medijima. Iz kompanije Zijin poručuju da se u potpunosti poštuju svi evropski standardi kao i zakonske regulative.

Saoptenje prenosimo u celosti:

Zijin Mining kao kao odgovorna kompanija, posluje uvek u skladu sa svim važećim propisima i standardima, i u potpunosti poštuje sve evropske, nacionalne i lokalne regulative, kao i sve ostale međunarodne standarde kvaliteta i poslovanja.

Menadžment kompanije „Serbia Zijin Bor Copper“ je na redovnim sastancima konstatovao da se svi planovi o značajnom kratkoročnom i dugoročnom poboljšanju ekoloških performansi proizvodnih kapaciteta kompanije odvijaju predviđenom dinamikom i u okviru zadatih rokova. Kao jednu od kratkoročnih mera, kompanija je nabavila dve mašine za raspršivanje magle za neutralizaciju sumpordioksida u gasu, a do kraja decembra 2019. kompanija će nabaviti još tri mašine za rasprašivanje magle radi dalje neutralizacije sumpordioksida.

U toku su intenzivne aktivnosti, kako bi do kraja maja 2020. godine bilo izgrađeno postrojenje za prikupljanje prašine i izduvnih gasova iz konvertora. Što je još važnije, kao dugoročna mera, u planu je da se do kraja 2021. godine izgradi postrojenje za desulfurizaciju kako bi emisija gasova uvek i u potpunosti bila u skladu sa propisanim standardima.

Kompanija „Serbia Zijin Bor Copper“ intenzivnim radom u ovoj oblasti nastavlja tradicionalnu posvećenost bliskoj saradnji sa lokalnim zajednicama u kojima radi, dodatno vođena čvrstom idejom da je zdrava sredina od primarnog značaja, kako za 5.287 radnika Serbia Zijin Bor Copper, grad Bor tako i za samu kompaniju.Ovaj stav čini temelj politike korporativne odgovornosti kompanije Serbia Zijin Bor Copper koja, sasvim sigurno najviše želi da tehnološki i ekološki maksimalno osavremeni posao koji obavlja i time Serbia Zijin Bor Copper pridruži svim ostalim pogonima kompanije ZIJIN u svetu.

Novo rukovodstvo kompanije podseća da su ekološki problemi u Boru postojali i mnogo pre preuzimanja RTB-a BOR od strane novog investitora, koje preuzimanje je bilo pre samo 10 meseci, ali da je rukovodstvo kompanije i u tom kratkom roku uspelo da analizira i identifikuje sve proizvodne, tehnološke i ostale parametre važne za rešavanje ove složene problematike“, piše  u saopštenju Menadžment kompanije Serbia Zijin Bor Copper.

Menadžment kompanije Serbia Zijin Bor Copper je na redovnim sastancima konstatovao da se svi planovi o značajnom kratkoročnom i dugoročnom poboljšanju ekoloških performansi proizvodnih kapaciteta kompanije odvijaju predviđenom dinamikom i u okviru zadatih rokova.“

Prema tvrdnjama rukovodećih ljudi iz kompanije, „Zi Jin“ je nabavila dve mašine za raspršivanje magle, a u planu je do kraja godine postavljanje još tri, koje bi trebalo da neutrališu deo sumopor dioksida.

Do sredine naredne godine trebalo bi da bude izgrađeno i postrojenje za prikupljanje i prečišćevanje gasova iz konvertorskog dela pogona.

1 KOMENTAR

  1. BORАNЕ UGUŠI I POTROVA GASOVIMA TOPIONICA BAKRA JAČE NO IKADA!

    U Boru zagađenje ne zavisi toliko od pravca vetrova, rada Toplane, već je funkcija nedorečenosti tehničko-tehnološka u rekonstrukciji topionice. Ogromne pare su utrošene, a zagađenje je gore no kada su radile samo šahtne i plamene peći. Od pompezno hvaljene rekonstrukcije topionice bakra u Boru i čistijeg vazduha od onog iz 1903. godine, ostade samo laž grobara RTB Bor i njegovih mentora iz Vlade i ludo radovanje borana. Oni se mesecima guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Vlada Srbije i Grad Bor, ove dogodovštine pripisuju politizaciji, a ne realnom stanju. Najpre trebali su da prozovu Spaskovskog, grobara RTB Bor i „neimara“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. kako je rekao ministar Antić. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O trovanju Borana treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacivšie stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Država je preuzela dugova RTB Bor od devetsto miliona evra, a ostalo je još milijardu evra. Na kraju konsekvence treba da snosi i Ziđin u smislu poštovanja normi o čistoći vazduha i usklađivanje tehnologije sa projektovanim parametrima, koje je Spaskovski ostavio Ziđinu i Boru. Svaka mu čast, da kao osvedočeni i “rođeni” boranin, kako on tvrdi, a laže, uništava svoje toliko voljene sugrađanke i sugrađane.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: