Društvo Timočka krajina

Protest u Boru: Ovo nije zagađenje, već zločin nad građanima

FOTO: Eko East Bor

Više stotina meštana Bora okupilo se u četvrtak, 3. oktobra na centralnom gradskom trgu ispred lokalnog Doma kulture u znak protesta zbog sve češćih zagađenja iz metalurških pogona kinske kompanije ’’ZiĐin’’, strateškog partnera Rudarsko- topioničarskog basena (RTB) ’’Bor’’.

Prilikom protesta par stotina meštana samoinicijativno je na pola sata blokiralo i kapiju topionice u Boru, dok je desetak građana ostalo je u sedištu Borskog upravnog okruga, koje je i sedište svih inspekcija.

Irena Živković iz udruženja “Izbor postoji” za N1 televiziju je najavila da će građani u zgradi Borskog okruga ostati do danas, 4. oktobra u 15 sati, sve do dolaska ekološke inspektorke Emile Tošić.

” Samo tražimo da se ustanovi koliko je puta ekološki inspektor uošte intervenisao zbog zagađenja iz pogona ’’ZiĐina’’, zašto dolazi do prekomernog ispuštanja sumpor-dioksida u atmosferu, ali i da se lokalna samouprava, na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Milikićem, obaveže da će redovno obaveštavati građane o stepenu zagađenja.

U protivnom, spremni smo da radikalizujemo proteste, a prvi potez bi nam bio blokada zgrade lokalne samouprave”, najavila je Živkovićka.

Živković je za N1 pojasnila da građani žele da nateraju inspektorku da radi svoj posao, objašnjavajući da su pritužbe podnete brojnim nadležnim institucijama ali od njih nikakvog odgovora nije bilo.

“Ovo što se danas dogodilo, što su Borani samoinicijativno otišli pred topionicu i nisu se bojali, pokazuje da je Bor konačno budan i da ljudi shvataju u kom smo problemu, a rešenja ne vidimo nigde”, istakla je.

Kako je objasnila, prema javnim podacima u Boru je krajem septembra sa mernih stanica izmereno skoro 2.000 mikrograma sumpordioksida, dok je dozvoljeno samo 125, a već od 500 mikrograma ocenjuje se opasnim po zdravlje čoveka.

“Ovo nije zagađenje nego zločin nad stanovnicima Bora”, rekla je ona.

FOTO: Eko East Bor

Povodom nedavnih navoda iz izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine da je vazduh u Srbiji “Prve kategorije” u Novom Sadu i Boru, Živković je rekla da je to “uvreda za zdrav razum svih sugrađana i poniženje jer je Bor mnogo dao i za Srbiju i za bivšu SFRJ.

Ona je navela da je zagađenje u Boru u porastu od kako je RTB Bor privatizovan, a da se građani od 21. juna obraćaju institucijama jer ne znaju kakvih problema ima u toj kompaniji.

FOTO: Eko East Bor

Ministar Antić: Srbiji ne trebaju protesti sa političkim motivom da bi se ukazalo na problem koji Vlada Srbije već rešava

Aleksandar Antić, ministar rudadrstva, u izjavi za medije kazao je da je Vlada Srbije sarađuje sa rukovodstvom kompanije ’’Ziđin’’ kako bi se u najkraćem roku rešio problem zagađenja. Po njegovim rečima, kineska korporacija užurbano radi na unapređenju tehnološkog procesa i dovodi topionicu u optimalni nivo.

” Činjenica da topionica sada radi punim kapacitetom je garancija da će biti sačuvano svih pet hiljada radnih mesta u nekadašnjem Rudarsko-topioničarskom basenu.

Setimo se da je, dok ’’ZiĐin’’ nije preuzeo RTB, da je budućnost te srpske kompanije bila neizvesna, a da je ona sada respektabilna firma”, istakao je Antić.

On je podvukao da Srbiji ne trebaju protesti sa političkim motivom da bi se ukazalo na problem koji Vlada Srbije već rešava, kao i da je kompanija ’’Ziđin’’ od 1. oktobra počela sa novim tehnološkim rešenjima, a do kraja godine nastaviće sa investicijama koje će problem zagađenja u potpunosti rešiti.

Pretnje?!

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, kazao je da je protest protiv zagađenja, iako najavljen kao građanski, bio politički, jer su se u organizovanje uključile političke stranke i udruženja.

” Evidentno je da u Boru postoji aerozagađenje, ali ja taj protest ne bi nazvao građanskim, jer su se u njegovo organizovanje uključile i razne političke stranke i udruženja.

Ipak, naročito sam zabrinut za ličnu i bezbednost moje porodice zbog pretnji i uvreda, koje sam dobijao od pristalica tog protesta”, kazao je Milikić, ali je izbegao da odgovori da li je te pretnje prijavio poiliciji.

FOTO: Eko East Bor

Kapor Boranima: Nosite maske, čuvajte decu od štetnih čestica

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor rekao je gostujući na N1 da RTB Bor u Evropskoj uniji ne bi mogao da funkcioniše. On je preporučio građanima Bora da nose maske, a da decu čuvaju i ne izlažu ih emitovanju štetnih čestica.

Kako je naveo, problem sa zagađenjenm u Boru nije jedini u okviru energetike, postoje takvi problemi i u mnogim drugim gradovima, posebno u kotlinama, jer se te štetne čestice šire i na druge delove zemlje i mogu da putuju do 1.000 kilometara.

“Imamo mnoge kompanije koje trenutni režim ne sme da dirne… Ne bih se mnogo osvrtao na namere kineskog vlasnika, njima je cilj profit, a zašto su naše vlasti to dozvolile – treba pitati njih, a iza toga se krije netransprentnost”, kazao je.

O izveštaju prema kojem je vazduh najčistiji u Boru, on je rekao da to nije istina.

izvor: N1 / novosti.rs / Zaječar online

1 komentar

Dodaj komentar