fbpx
Društvo

Još jedan dan bez novoobolelih, ipak nema ukidanja vanredne situacije

ILUSTRACIJA

Na osnovu 66 novoobrađenih PCR i Ag uzoraka, u poslednja 24 časa na teritoriji grada Zaječara nije utvrđen nijedan novi slučaj zaražavanja virusom covid-19.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 25 462 uzorka, a čekaju se rezultati za još 118 ranije testiranih osoba.

Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 5 332 osobe iz Zaječara (2.728 ženskog i 2.604 muškog pola).

Od ovog broja, kod 5.270 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima).

Na Infektivnom odeljenju, koje je ostalo jedino u covid sistemu, smešteno je 14 obolelih (0 prijema i 1 otpust).

Na kiseoničkoj potpori je 6 pacijenata obolelih od infekcije covid-19.

Na Infektivnom odeljenju preostalo je još 36 slobodnih mesta za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.

Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

“Još jednom molimo, posebno pripadnike mlađe populacije grada Zaječara, da prime jednu od dve dostupne vakcine u našem Domu zdravlja u Zaječaru (“Sinofarm” 09-13 h i “Fajzer” 13-17 h) kako bi smo dostigli tzv. “kolektivni imunitet” i ukinuli vanrednu situaciju u gradu. Na osnovu procene epidemiološke situacije na području grada Zaječara, date od strane ZZJZ “Timok”-Zaječar, nisu se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije u našem gradu uprkos evidentnom padu broja inficiranih i hospitalizovanih na covid odeljenju pri našem ZC. Grad (ŠVS) će, pre svega ukoliko se poveća procenat onih koji prime prvu dozu vakcine (na preko 50%), zatražiti novu procenu ZZJZ “Timok” u nameri da ukine vanrednu situaciju. Napominjemo da u gradu Zaječaru kafići, kafana i drugi ugostiteljski objekti i inače, po važećoj Odluci o radnom vremenu ne mogu raditi posle ponoći. O eventualnom radu noćnih klubova, na otvorenom, ŠVS grada će odluke donositi tek nakon eventualnog ukidanja vanredne situacije”, napisao je na svom fejsbuk profilu gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

2 komentara

Dodaj komentar