fbpx
Društvo

Još danas sunčano i toplo, od četvrtka zahlađenje

FOTO: zajecaronline.com

Zahlađenje sa kišom i osetan pad temperature očekuje se u celoj zemlji u sredu uveče, a od utorka naredne sedmice opet će uslediti lepo vreme i prema prognozama ovaj oktobar će biti topliji od proseka, uz prosečnu količinu padavina.

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Vetar slab do umeren, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 11 do 16, a najviša dnevna od 27 do 30 stepeni.

U Zaječaru će biti pretežno sunčano i veoma toplo.

Osetan pad temperature očekuje u sredu uveče za šta je „kriv“ prodor veoma hladnog artičkog vazduha, koji će preko britanskih ostrva, zapadne i srednje Evrope strujati prema Balkanu.

Kiša će početi najpre u Bačkoj u sredu uveče,a tokom noći naoblačenje će se proširiti na zapadnu Srbiju, Srem i Banat. U četvrtak ujutru i na sve ostale krajeve Srbije, uslovljavajući pad temperature za 10 do 15 stepeni.

Hladnije vreme zadržaće se sve do kraja sedmice, tako da ćemo od petka do nedelje imati maksimalnu temperaturu između 12 i 17 stepeni na području Srbije.

U petak nas očekuje prestanak padavina, ali će slabih i kratkotrajnih još biti u subotu, nedelju i ponedeljak.

Najviše kiše pašće u četvrtak, zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm, koji podrazumeva količinu kiše veću od 20 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati.

Naredne nedelje od utorka ponovo nas očekuje porast temperature i lepše vreme.

Tako će u oktobru srednja temperatura vazduha biti za jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Dodaj komentar