fbpx
Društvo Izdvajamo

Još 26 novoobolelih, dva smrtna slučaja, ŠVS upozorava na nepoštovanje mera

Na osnovu 103 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 časa na teritoriji grada Zaječara registrovano je 26 novih, covid-19 pozitivnih osoba ( 25% od broja testiranih) , a dve osobe su preminule od posledica ovog virusa.

Od ovog broja 13 osoba je ženskog i 13 muškog pola, starosti od 14 do 71 godine života.

Urađeno je 11 kontrolnih testova i jedna osoba je pozitivna na prisustvo virusa covid-19.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 15.489 PCR i Ag uzoraka dok se rezultati čekaju za još 86 ranije testiranih.

Juče je testirana 41 osoba ( 17 komercijalno).

Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 3425 građana Zaječara (1721 ženskog i 1704 muškog pola).

Od ovog broja, kod 3.100 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima).

Na Infektivnom odeljenju smešteno je 46 osoba, na Grudnom odeljenju 26 osoba i na Odeljenju produžene nege 3 lica.

Jedan oboleli prebačen je u KC Niš.

Na Infektivnom odeljenju i Grudnom odeljenju ZC Zaječar, usled posledica infekcije virusom covid-19, registrovan je po jedan smrtni slučaj.

Na kiseoničkoj potpori je 35 pacijenata.

Na odeljenjima , u covid sistemu, preostala su još 43 slobodna mesta za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.

Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

Revakcinacija građana, koji su dobili poziv preko e-uprave ili telefonom, vrši se na oba imunizaciona punkta u vremenu od 08,00-18,00 sati.

Od danas, vakcinacija prvom dozom vakcina, vrši se na vakcinacionom punktu u DZ Zaječar u vremenu naznačenom u obaveštenju koje građani dobijaju nakon prijavljivanja.

Do sada je dato (“Fajzer”, “Sinofarm” i “Sputnjik V”) 12.310 vakcina od čega je 7.934 primilo prvu vakcinu i 4.376 je revakcinisano (druga doza vakcine).

“Gradski ŠVS upozorava, posebno vlasnike manjih maloprodajnih objekata, lokala brze hrane, ugostiteljskih lokala, javnih prevoznika (posebno taksi službe) i upravljače pijaca, da je drastično opalo poštovanje propisanih epidemioloških mera i da je nadležnim službama naloženo, bez upozorenja, kažnjavanje svih prekršioca mera. Na teritoriji grada, bez obzira na relativno dobar odziv vakcinaciji, pošto još nije postignut, ni približan, broj koji bi pružao kolektivni imunitet, a niti protekao dovoljan broj dana da bi vakcinisani građani bili zaštićeni, moraju se poštovati sve propisane mere”, upozorava gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

Dodaj komentar