Društvo

Jednokratna pomoć države poljoprivrednicima

Nedavno je Vlada Srbije donela uredbu o jednokratnoj pomoći koja bi trebalo da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u ublažavanju ekonomskih posledica izazvanih pandemijom COVID-19. Vlada je poljoprivrednicima u ovu svrhu, namenila pomoć u visini od milijardu i 150 miliona dinara.

Isplata se vrši preko Uprave za trezor na namenske račune poljoprivrednih gazdinstava na osnovu evidencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno veterinarske baze. Pravo na novčanu pomoć ostvaruje nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava koje se nalazi u takozvanom “aktivnom statusu”, a na osnovu stanja u registru od 16. aprila 2020. Uslov je da proizvođač u RPG-u ima prijavljene površine pod povrćem u zaštićenom prostoru, kao da je vlasnik životinje (krave, ovce ili koze) obeležene i registrovane u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja.

Visina jednokratne pomoći određena je po jedinici upisane površine u zaštićenom prostoru pod povrćem i iznosi 25 dinara po kvadratnom metru, najviše 90000 dinara. Što se tiče jednokratne pomoći po grlu stoke ona iznosi 3000 dinara za krave, najviše 30000 dinara, za ovce i koze 500 dinara, najviše 20000 dinara. Što se tiče isplate jednokratne novčane pomoći pčelarima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled pandemije Korona virusom, isplatu takođe vrši Uprava za trezor. Jednokratnu pomoć od 800 dinara po košnici, odnosno najviše 20 hiljada dinara po gazdinstvu može dobiti nosilac registrovanog gazdinstva ili član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji je vlasnik košnica, a koji u 2020. puni 70 ili više godina.

1 komentar

Dodaj komentar