fbpx
Politika

Javna rasprava „Zaječar na pragu 2019.“ održana bez predstavnika vladajućih partija!

Javna rasprava pod nazivom „Zaječar na pragu 2019. godine“ održana je u ponedeljak uveče u Omladinskom centru, a pozivu organizatora nisu se odazvali predstavnici vladajućih stranaka.

Prema rečima organizatora poziv za učešće u diskusiji bio je upućen ključnim donosiocima odluka u našem gradu, odnosno predstavnicima sledećih političkih partija: Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke i odborničke grupe „Pobeda za naš grad“.

Prema rečima Miše Stojiljkovića, novinara i psihologa, koji je bio moderator debate, predstavnica SNS-a se zahvalila na pozivu i izrazila žaljenje jer zbog bolesti neće moći da  prisustvuje, dok su se predstavnici SPS-a takođe zahvalili i rekli da ne žele da učestvuju u javnoj raspravi.

Tema rasprave bila je po čemu će 2018. godina biti upamćena i koji su planovi za 2019. godinu, odnosno koji bi to projekti mogli da doprinesu boljitku.

Slika sa ove tribine gde nema predstavnika vlasti, predstavlja i političku sliku grada u 2018. godini. Predstavnici vlasti ni na Skupštinskim zasedanjima nemaju šta da kažu građanima, dijaloga nema a svi predlozi opozicije se odbijaju čak i bez razmatranja – time što se ne dozvoljava da ti predlozi uopšte dođu na dnevni red – istakao je Miloš Stojadinović.

“ Mi smo kao odbornici Demokratske stranke i Saveza za Srbiju iz tog razloga, pre nešto više od nedelju dana, napustili zasedanje zaječarske Skupštine, izašli smo iz institucija, jer više nema smisla sedeti i davati legitimitet jednoj vlasti koja ni na konstruktivna rešenja koja nudimo ne želi sa opozicijom da uđe u dijalog“ – dodaje Stojadinović.

On je ocenio da je opšti utisak i slika Zaječara „daleko od svetle“, i podsetio na prezaduženost grada koja je i dalje aktuelna, izuzetno nisku stopu nataliteta u odnosu na mortalitet, stanovništvo koje se iseljava u potrazi za egzistencijom, nisku privrednu aktivnost i zabrinjavajuću statistiku o sve većem siromaštvu u našem gradu.

Miša Stanojlović je u svojoj oceni trenutne slike, istakao da se u mnogome slaže sa kolegom Stojadinovićem i podsetio da je Zaječar grad koji već godinama u kontinuitetu nije ulagao novac ni u jednu bitnu sferu društva.

“ Nismo ulagali u poljoprivredu, nismo ulagali u malu privredu, nismo ulagali u naše škole, nismo ulagali u primarno zdravstvo.

Nismo stvarali uslove za razvoj privrede i danas nam se dešavaju posledice svega toga“ – istakao je Stanojlović.

On je naglasio da je poražavajuće što se niko od predstavnika vlasti nije udostojio da večeras ovde razgovara sa nama, sramotan je izgovor da je neko bolestan pa SNS nije našao zamenu.

„Takođe je sramotno da neko ko je učesnik u političkom životu, kaže da njega debata ne interesuje, da pre svega građanima kažemo šta je to što ih očekuje u 2019. godini“, naglasio je Stanojlović.

U oceni stanja učesnici su se uglavnom složili, a u drugom delu debate govorilo se o izazovima koji nas očekuju u 2019. godini

Jedno od pitanja iz publike izazvalo je veliko interesovanje kako na samoj raspravi tako i u celoj javnosti, budući da je rasprava uživo prenošena preko društvenih mreža.

Pitanje je bilo: Da li možete da tvrdite da nećete napraviti dogovor sa Srpskom naprednom strankom?

A pogledajte kakve su odgovore dali učesnici debate, odbornici Miša Stanojlović i Miloš Stojadinović.

Pitanja je bilo moguće postavljati i preko društvenih mreža, a u nastavku, moderator Miša Stojiljković pored pitanja građana, razgovarao je sa učesnicima o planovima za naredni period, budžetu za 2019. godinu, ali i o konkretnim projektima koje bi oni ponudili a koji bi doprineli boljitku lokalne zajednice.

Neizbežna tema bio je i „politički razlaz“, i koliko je to odgovoran potez opozicije, budući da bi ukrupnjavanje opozicije mogla biti šansa da nešto više uradi.

Šta su o svemu tome rekli učesnici rasprave, možete videti na našem snimku:

Ova, peta po redu Javna rasprava, sprovedena je u okviru istraživanja „Vitalni znaci“, u organizaciji Zaječarske inicijative i fondacije Iskorak.

„Vitalni znaci“ je inače međunarodno prihvaćena metodologija dubinskog istraživanja jedne zajednice. Istraživanje se zasniva na multidisciplinarnom pristupu i sa jedne strane uključuje lokalne eksperte iz svih oblasti koje se istražuju i oni pomažu u prikupljanju i analizi statističkih podataka koji daju realnu sliku o kvalitetu života a sa druge strane ispituju se mišljenja i stavovi javnosti i donosioca odluka.

Rezultati ovog istraživanja mogu biti od velikog značaja i drugim organizacijama i institucijama, kao i lokalnoj samoupravi, prilikom razvoja svojih politika i kreiranja budžeta.

Dodaj komentar