fbpx
Društvo Izdvajamo

Janković: Veliko opterećenje zdravstvenog sistema, pik se očekuje tokom ove nedelje

foto: N1 Srbija / printscreen

Imunolog i član Kriznog štab Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Srđa Janković izjavio je danas da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali on opstaje i da se pik očekuje tokom ove nedelje.

„Pik očekujemo tokom ove nedelje i zato smo najavljivali taj prelomni trenutak. I ranije smo mislili da je prelomni trenutak, onda smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša i došli u ovu situaciju“, rekao je Janković za TV Prva, prenosi B92.

Kako od danas ponovo počinju redovne konferencije za novinare Kriznog štaba, Janković je istakao da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u Krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja.

Janković je naveo da je u pripremi Institut za reumatologiju i ne zna se kada će tačno početi da radi kao kovid bolnica.

„Postoje aktivna žarišta. Ako kažemo da je pod kontrolom ne želim da kažem ni umirujuću poruku da je situacija skroz popustila, ali ni previše alarmirajuću. Ipak, preterani optimizam nije saveznik, moramo sve mnogo ozbiljno da shvatimo“, rekao je Jankovć.

On je naglasio da najrestriktivnije mere nisu isključena mogućnost.

„Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz Kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome“, rekao je Janković.

On je naveo da se još veći udar može očekivati na jesen, ali ne može precizno da se proceni da li će taj udar biti jači od ovoga.

„Možda je i ovaj udar ono najgore što nam je korona virus priredio“, naglasio je Janković.

„Predviđanja su ograničene preciznosti, sve to treba shvatiti kako uslovna predviđanja – šta će stvarno biti, ne možemo da tvrdimo da unapred znamo, na nama je samo da se pripremimo i za ono najteže“, dodao je on.

Janković je objasnio da je, po predviđanjima, još nekoliko nedelja potrebno da se preokrene trend i da dođemo na prekretnicu da virus jenjava, upozorivši da virus, gde kod se nađe, uspe da se razvije i da je to važno znati i sprečiti.

izvor: danas.rs

Dodaj komentar