fbpx
Društvo

Izviđačke igre u školi Hajduk Veljko

foto: radiomagnum.rs

Osnovna škola Hajduk Veljko u Zaječaru ovog vikenda je domaćin tradicionalnog takmičenja izviđača „Hajduk Veljkove igre“.

Učesnici Hajduk Veljkovih igara su izvidjači iz Zaječara, Bora, Negotina, Bele Palanke i Herceg Novog.

Nakon prijema koji je organizovan u petak i medjusobnog upoznavanja, u subotu su se mladji izvidjači i planinke, uzrasta od 5. do 8. razreda, kao i jedna ekipa srednjoskolaca takmičili u klasičnim izvidjačkim ali i tradicionalnim veštinama.

Biljana Ivković, starešina čete „Škorpija“, koja je i organizator ovih igara, kaže da se takmičenje odvija u dva dela, u dvorištu i neposrednoj blizini škole.

„Takmičenje je zamišljeno tako da u prepodnevnom delu imamo klasične izvidjačke veštine, podizanje šatora, vezivanje čvorova, signalizaciju, a posle ručka organizuje se takmičenje u tradicionalnim, hajdučkim veštinama kao sto su gadjanje lukom i strelom, skok u dalj, bacanje kamena, nadvlačenje konopca… Sve aktivnosti organizuju se u dvoristu i neposrednoj blizini škole“, navodi Biljana Ivković, starešina „Škorpija“.

U večernjim satima organizovano je paljenje logorske vatre, a druženje izvidjača završava se u nedelju. Najbolji dobijaju i originalne nagrade, replike Hajduk Veljkove sablje izradjene od drveta.

Takmičenje organizuje četa „Škorpija“ uz, kažu, svesrdnu pomoć Odreda izvidjača „Djordje Simeonovic“ iz Zajecara.

Dodaj komentar