fbpx
Kultura Najbolje iz Paraćina

Izložba “Privreda Paraćina od mlina do savremene industrije” otvorena u Knjaževcu

FOTO: Zajecar Online

U galeriji Zavičajnog muzeja sinoć je u 19 časova otvorena izložba pod nazivom ”Privreda Paraćina – od mlina do industrije: sećanje na optimističnu budućnost”. Autorke izložbe su Hristina Mikić i Estela Radonjić Živkov. O izložbi je na otvaranju govorio direktor Zavičajnog muzeja Paraćin Branislav Stojanović.

Izložba “Privreda Paraćina – Od mlina do savremene industrije: sećanje za optimističnu budućnost” prikazuje privredni razvoj Paraćina, od predratnog perioda do današnjih dana kroz priču o najznačajnijim fabrikama Paraćina i bankama osnovanim u predratnom periodu.

FOTO: Zajecar Online

Milena Micić, kustos Zavičajnog muzeja u Knjaževcu kaže da je muzej u Paraćinu je takođe Zavičajni muzej, bavi se baštinjenjem i proučavanjem zavičajnog kulturnog nasleđa, a jedna vrlo važna i specifična stvar za Paraćin i za celu Srbiju jeste upravo razvoj privrede i industrije.
Prema njenim rečima, na 25 panoa prestavljeni su počeci i razvoj Srpske fabrike stakla, Industrije tekstila (Štofara), Fabrikle ratluka i bombona, današnje Konditorske industrije „Paraćinka“ i drugih, značajnih za razvoj privrede Paraćina.

” Tu su i prve bombone i prva fabrika stakla i jedna od ozbiljnijih industrija tekstila potiču upravo iz Paraćina. Paraćin je od oslobođenja od Turaka pa do današnjih dana zaista imao veoma važnu ulogu u razvoju naše zemlje, dakle, od trgovine svinjama pa do današnjeg dana kada govorimo o nekadašnjoj trgovini kristalom i staklom.

Naš muzej ima jednu aplikaciju koja se zove “Stari Knjaževac” i koja će biti dodatno obogaćena i oplemenjena. Mislim da je dobro i da naša publika krene da se upoznaje i na ovaj način sa nasleđem kroz digitalne alate i kroz različite medije”, rekla je Micić.

FOTO: Zajecar Online

Izložba prikazuje privredni razvoj Paraćina, od predratnog perioda do današnjih dana kroz priču o najznačajnijim fabrikama Paraćina i bankama osnovanim u predratnom periodu.

Privredna istorija je jedan od najznačajnijih aspekata identiteta Paraćina, ali ona nije u dovoljnoj meri do sada bila dokumentovana, valorizovana i prezentovana široj javnosti.

FOTO: Zajecar Online

Izložbu prate interaktivna publikacija i besplatna android aplikacija koje doprinose rekonstruisanju kulturnog nasleđa gradske arhitekture in situ (na licu mesta gde su ti objekti nekada bili i kako su izgledali).

FOTO: Zajecar Online

Izložbu je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, CRH Cementara Popovac u okviru programa “Partnerstvo za budućnost” i Opština Paraćin.

FOTO: Zajecar Online

Izložba je će biti otvorena do 26. septembra.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar