fbpx

Izložba o akademiku Mihajlu Gavriloviću u Narodnoj biblioteci „Njegoš“ u Knjaževcu

Preporuka:

CINS: Ziđin na sudu zbog zagađenja u Boru

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper) zbog ispuštanja opasnih materija...

Odbojka: Prekinuta serija nepobedivosti, Zaječarke pale u Leskovcu

Odbojkašice Zaječara doživele su prvi poraz u sezoni u derbiju kola, na gostovanju ekipi Leskovca maksimalnim rezultatom 3:0. Nakon fantastične...

Bor: Hapšenje zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili su I. R. (1995) iz Futoga, zbog postojanja osnova sumnje da je...
- Reklama -

U Narodnoj biblioteci „Njegoš“, otvorena je izložba o prvom srpskom državnom arhivaru, akademiku Mihajlu Gavriloviću. O izložbi je govorila Miljana Đorđević, autor izložbe i priređivač kataloga. Ovaj vrstan istoričar, državnik, svestrana ličnost, čovek koji je proučavao istoriju 19. veka, iako je mnogo dao, nepravedno je prepušten zaboravu.

Izložba posvećena životu i delu istoričara i diplomate Mihaila Gavrilovića otvorena je 10. septembra 2019. u Narodnoj biblioteci „Njegoš“.

FOTO: Narodna biblioteka „Njegoš“ Knjaževac

Kraći deo mladosti Gavrilović je proveo u Knjaževcu, kao đak Gimnazije. Završivši studije na Velikoj školi, polaže profesorski ispit i postaje profesor Prve srpske gimnazije u Beogradu. Iznenada je umro u Londonu 1924. godine u 56. godini života.

FOTO: Narodna biblioteka „Njegos“ Knjaževac

Među velikanima srpske nauke, u čijoj se biografiji pominje Knjaževac kao mesto školovanja, je i Mihailo Gavrilović (Aleksinac, 1868 – 1924, London), prvi Državni arhivar moderne Srbije, doktor istorijskih nauka sa Sorbone, istoričar sa kojim počinje naučno obrađivanje srpske istorije – obrađivanje na osnovu arhivske građe.

O svemu ovome i o mnogim drugim detaljima vezanim za život, ličnost, školovanje, naučničku i diplomatsku karijeru pomalo zaboravljenog a značajnog našeg naučnika, na veoma slikovit način saznaje se kroz arhivsku i drugu građu predstavljenu na izložbi „Akademik Mihailo Gavrilović, istoričar, arhivist i diplomata“. O tome je na otvaranju govorila Miljana Đorđević, arhivski savetnik, autor izložbe.

Za prvog državnog arhivara postavljen je 1900. godine. Objavljuje dve značajne programske rasprave, primljen je u Srpsko književno društvo, postaje honorarni profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, objavio je tri dela monografije o Milošu Obrenoviću, izabran je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 1914. godine, a 1926. godine izlazi mu iz štampe knjiga izabranih studija i članaka “Iz nove srpske istorije”.

Iznenada je umro u Londonu 1924. godine u 56. godini života.

FOTO: Narodna biblioteka „Njegoš“ Knjaževac

Izložba je priređena povodom 150 godina od rođenja Mihaila Gavrilovića i realizovana u saradnji više institucija, Ogranka SANU, Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja u Nišu. Izložba je dostupna knjaževačkoj publici od 10. do 17. septembra 2019.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: