fbpx
Kultura

Izložba „FK Timok – vek ponosa“

foto: tvbest.rs

 

U galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru biće priređena izložba dokumenata i fotografija autora Nikole Milutinovića pod nazivom „FK Timok – vek ponosa“.

Izložba će otvoriti Vladimir Stanković, novinar.

„Jedan od najvećih fudbalskih klubova i sportskih kolektiva u Istočnoj Srbiji, Fudbalski klub „Timok“, obeležava stogodišnjicu svog osnivanja“, najavljuju organizatori.

Otvaranje izložbe je u četvrtak, 26. decembra u 13 sati.

FK Timok…

Timok 1919 je osnovan 1919. godine i najstariji je fudbalski klub u Zaječaru. Između dva rata nastupao je u oblasnim ligama. U prvim godinama nakon Drugog svetskog rata nosio je ime Dinamo ali je 1951. godine vratio izvorni naziv. Tokom prvih desetak posleratnih godina klub se uglavnom takmiči u srpskoj ligi, tada trećem rangu takmičenja. Godine 1955. postaje član IV zone, jedne od pet zona koje su u tom periodu činile drugi stepen takmičenja na nivou Jugoslavije. 

Najznačajniji rezultat Timok je ostvario 26. oktobra 2005. kada je u osmini finala Kupa Srbije i Crne Gore kao gost izbacio beogradski Partizan nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (1:1 u regularnom toku utakmice, 4:5 na kraju). Zaustavljen je u četvrtfinalu od strane niškog Radničkog. I 1973. Kao domaćin izbacio iz Šesnaestine finala Kupa Jugoslavije“Maršala Tita“ Dinamo Zagreb pobedivši ih sa 3:1.

Dodaj komentar