Društvo

Izbor Nemaca: Zaječar među najuspešnijim opštinama u Srbiji

zaječar
foto: tvbest.rs

U okviru projekta za unapređenje naplate poreza GIZ je nagrašene su četiri opštine: Zaječar, Veliko Gradište, Sokobanju i Negotin.

U naplati poreza najuspešnija je opština Boljevac.

Svaka od njih dobila je novčanu nagradu u viini od 62.400 švajcarskih franaka do 333.000 koliko je pripalo opštini Boljevac.

– Ukupan iznos naplaćenog poreza na imovinu u skoro svim opštinama koje su učestvovale u ovom projektu dvostruko je uvećan. Svih devet opština Istočne Srbije potrudile su se da podignu procenat naplate poreza na imovinu, ali nijedna nije podigla poresku stopu. Koliki su napredak ostvarile pokazuje i činjenica da je jedna od njih u 2013. imala samo 308 prijava poreza, a u 2014. čak 3.472 – rekao je Aleksander Grunauer direktor u nemačkoj organizaciji GIZ.

Nagradu je obezbedila Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh je ocenio da je važno da dobra naplata poreza bude pravilo, a ne izuzetak.
– Bolja naplata poreza je jasan signal da se pravila poštuju i da su uslovi poslovanja jasni. Takvu atmosferu vole da zateknu i domaći i strani investitori kada biraju opštinu u kojoj će pokrenuti posao – rekao je Ruh.

Opštine će novac moći da koriste isključivo u razvojne svrhe.

Izvor: tvbest

Dodaj komentar