Društvo

ISTRAŽUJEMO: U zimskom periodu Zaječar jedan od najzagađenijih gradova od čađi!

Zavod za javno zdravlje ,,Timok’’ mnogo godina unazad u Zaječaru redovno prati stepen aerozagađenja i parametre kvaliteta vazduha. Industrijsko zagađenje poslednjih godina nije karakteristično za Zaječar, ali se zato stalno prati i meri saobraćajno zagađenje kao i najkarakterističniji lokalni izvori zagađenja –  od kućnih ložišta.

Praćenje se vrši preko nekoliko parametara – meri se sumpordioksid, azot dioksid i čađ.

Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru redovno vrši kontrolu vazduha ,a rezultati za prošli mesec pokazuju da su sumpor dioksid i azot dioksid bili u dozvoljenim granicama, dok je čadji bilo u povećanim vrednostima 12 puta, dok su ovog meseca povećanja blaga.

Parametri čađi godinama unazad pokazuju da Zaječar spada u najzagađenije gradove u Srbiji i da je pri vrhu.

Zavod za javno zdravlje „Timok“u Zaječaru radi kontinuirani kontrolu vazduha u gradu na jednom, reprezentativnom i značajnom mernom mestu Elektrotimok u centru grada, istakla je dr Dijana Miljković specijalista higijene i pomoćnik direktora ZZJZ „Timok“.

„ Što se tiče decembra, sumpor dioksid i azot dioksid bili su u dozvoljenim granicama dok je čadji bilo povećane vrednosti 12 puta, a maksimum kada je čadj bila najveća je 13. na 14. decembar.

Tih dana, pre i posle su vrednosti bile takodje preko 100 mg/m3 , a dozvoljene vrednosti su inače po 50 mikrograma po metru kubnom,a tada je 13. na 14.decembar bila vrednost 137,52 mg/m3 .

Neki prosek za ceo mesec decembar je 50,06 mg/m3

Tako da je na mesečnom nivou čadj bila na gornjoj granici“, rekla je Dr Miljković.

U ovom periodu zabeležene su povećane vrednosti za čađ.

Glavni izvor ovog dela aerozagadjenja su kućna ložišta.

Prema njenim rečima i u januaru je situacija slična.

„ 5.na 6. januar situacija je bila slična 60,45 mg/m3, 6 .na 7.januar (56,44), a 8.na 9.januar (75,91) mikrogram po metru kubnom.

Uvećanja su blaga i ova vrsta aerozagadjenja nije puno uticala na zdravlje Zaječaraca”, poručila je Dr Miljković.

Prema njenim rečima u zavisnosti od vremenskih prilika, pada atmosferskog pritiska i vlažnosti vazduha i s obzirom da se Zaječar nalazi u kotlini i da nema jakog strujanja vetra i u narednom periodu se očekuje da će biti još dana sa povećanim vrednostima za čađ, ali je to manji broj u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

Dodaj komentar