Društvo

Info dan povodom Konkursa za projekte mladih neformalnih grupa večeras u Gradskoj upravi

foto: zajecar.info

Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa gradom Zaječarom poziva sve neformalne grupe mladih da dođu na info dan na kojem će moći da vide odbor omladinskog fonda kako predstavlja konkurs o projektu u okviru Divac omladinskih fondova. Info dan će biti održan u maloj sali Gradske uprave u Zaječaru, sa početkom od 19 časova.

Divac omladinski fondovi podržavaju projekte u vrednosti do 100.000 dinara koji se realizuju na teritoriji Zaječara, Vlasotinca, Vladičinog Hana, Obrenovca, i Prokuplja a implementiraće se u njihovim lokalnim samoupravama.

Odbor omladinskog fonda će predstaviti konkurs, podeliti smernice, i formular kako bi mladi od 18 do 30 godina na teritoriji grada Zaječara lakše dobili podršku za svoje ideje, sa ciljem poboljšanja života mladih u najrazličitijim oblastima: aktivizma i volonterizma, kulture, sporta, zdravlja posebno mentalnog zdravlja, bezbednosti, zapošljavanja, obrazovanja, migracija, posebno povratka iz EU u Srbiju po sporazumu o readmisiji; originalne, zanimljive i korisne projekte koje podstiču druge mlade da se uključe i budu aktivni članovi sredine u kojoj žive; projekte koje odgovaraju na lokalne potrebe i imaju širok uticaj na zajednicu, posebno u ruralnim sredinama, kao i projekte koji doprinose ciljevima Strategije za mlade Republike Srbije.

Prednost prilikom finansiranja imaju projekti koje osmisle i realizuju mladi iz seoskih zajednica, žene, Romi i povratnici, kao i projekti koji u svoje aktivnosti uključuju mlade iz ovih osetljivih grupa. U prethodnom ciklusu podržano je 13 projekata mladih iz Zaječara, a Grad Zaječar je podržao fond u iznosu od 300.000 dinara.

Konkurs je otvoren do 1. novembra 2023. godine u 16 časova, a predviđeno je da se svi podržani projekti realizuju u periodu od 1. decembra 2023. do 31. marta 2024. godine.

Konkurs se realizuje u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koju sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, podržavaju se omladinski fondovi u izabranim ruralnim zajednicama: Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladičin Han.

Omladinske fondove implementira Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa izabranim lokalnim samoupravama, sa ciljem povećanja učešća mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje sami pokreću i vode mladi.

Dodaj komentar