Društvo

IN MEMORIAM: Preminula evropska šampionka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković

Bobana Momčilović Veličković

Reprezentativka Srbije i višestruka evropska šampionka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković preminula je u 31. godini.

Bobana je u februaru ove godine osvojila titulu prvaka Evrope u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara u Vroclavu u Poljskoj.

Rođena je 25. januara 1990. godine u Boru. Streljaštvom je počela da se bavi sa devet godina u rodnom gradu i bila je članica kluba „Bor 030”. Prvu medalju na velikim međunarodnim takmičenjima osvojila je 2007, kada je na Evropskom prvenstvu u Dovilu izborila bronzu vazdušnim pištoljem u juniorskoj konkurenciji.

U seniorskom debiju na najvećim takmičenjima, na šampionatu Evrope u Merakeru 2010. postala je šampionka Evrope vazdušnim pištoljem. Isti uspeh ponovila je i na Evropskom prvenstvu u Vierumaekiju 2012, kao i ove godine na Evropskom šampionatu u Vroclavu.

Jedna je od najboljih svetskih takmičarki pištoljem u 21. veku. Na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem održavala je kontinuitet visokih plasmana i godinama dokazivala da pripada elitnom krugu strelaca.

Na gotovo svakom šampionatu Evrope borila se za medalju gađajući vazdušnim pištoljem. Od svog debija u seniorskoj konkurenciji 2010, u jedanaest učešća, čak osam puta plasirala se u finalni deo takmičenja, među osam najboljih. Osvojila je četiri medalje, tri zlatne i jedna bronzana, u Đeru 2018. godine.

Na Olimpijskim igrama učestvovala je dva puta, u Londonu 2012. i Riju 2016. godine. Pre četiri godine u Brazilu je osvojila sedmo mesto vazdušnim pištoljem.

U riznici ima i jedno zlato i jedno srebro na turnirima Svetskog kupa.

Ženski tim Srbije vazdušnim pištoljem je poslednjih deset godina, sa Bobanom kao standardnom članicom sastava, nanizao veliki broj medalja. Kao članica ekipe Srbije je pet puta bila šampion Evrope (2010, 2011, 2013,2017, 2020), a 2014. u Granadi se okitila i titulom šampiona sveta. Sem pet zlatnih medalja, Bobana je, kao članica ekipe Srbije, osvojila i po jedno srebro i bronzu na šampionatima Evrope.

U svom poslednjem nastupu za reprezentaciju Srbije, pored titule pojedinačnog šampiona Starog kontinenta, dala je doprinos u osvajanju ekipne titule našeg nacionalnog tima i sa dva zlata postala jedna od najuspešnijih učesnica takmičenja u Vroclavu.

„Iako je prerano napustila životnu scenu, Bobana Momčilović Veličković je ostavila neizbrisiv trag u istoriji srpskog streljaštva. Mesto i vreme ispraćaja Bobane Momčilović Veličković će biti naknadno saopšteni”, navodi se u saopštenju Streljačkog saveza Srbije.

Veličković je preminula usled komplikacija na porođaju

Kako pišu pojedini mediji, poznata sportiskinja je preminula usled komplikacija na porođaju. Do hitnog prebacivanja u Beograd, Bobana je već bila u komi, a smeštena je u Kliničkom centru na odeljenju neurologije. Bila je u teškom stanju i lekari nisu uspeli da je spasu, dok je beba dobro.

Dodaj komentar