Izdvajamo Srbija

I Pokret slobodnih građana bojkotuje izbore! Poručuju da Srbija nije slobodna zemlja

Foto: Pokret slobodnih građana
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Pokret slobodnih građana doneo je odluku da će izaći na izbore, ali onda kada bude uslova za njihovo održavanje. Sada, možemo samo sa žaljenjem da konstatujemo da u ovom trenutku za njihovo održavanje ne postoje ni najelementarniji uslovi. Samovoljom iskompleksiranog neuspelog huligana stavljen je moratorijum na slobodu govora, mišljenja i javnog delovanja – istakao je lider Pokreta slobodnih građana, Sergej Trifunović na pres konferenciji.

Kako je rekao, PSG ne želi da učestvuje u simulaciji demokratije.

On je rekao i da namera PSG-a nije bila da odugovlači sa odlukom, već su „hteli da budu odgovorni“ i svesni da svaka promena zahteva odredjeno vreme.

„Potpsivanjem Sporazuma sa narodom obavezali smo se na borbu. Ona nije bila ni najmanje prijatna. Znamo da smo tu borbu vodili na račun sopstvenog rejtinga i smatram da je mnogo važnije da Srbija dobije poštene izbore nego mi dva ili tri odsto“, rekao je Trifunović.

Rekao je da nakon što se i medjunarodna zajednica uključila u pregovore vlasti i opozicije i upoznala sa stanjem stvari, više „niko pod kapom nebeskom ne može da tvrdi da u Srbiji postoje slobodni izbori“.

„Ne treba da gube vreme da nama objašnjavaju zašto nisu ispunili ono na šta su se obavezali, ali to će morati da objasne toj istoj medjunarodnoj zajednici. Moraće da im objasne zašto do kraja decembra nije izabrano pet novih članova REM-a, zašto nisu usvojene izmene zakona koje sprečavaju funkcionersku kampanju“, rekao je Trifunović.

On je upitao zašto je vlast sve ono što je preduslov slobodnih izbora pokušala da trampi spuštanjem cenzusa.

Trifunović je pozvao EU da izradi nezavisni ekspertski izveštaj o stanju medija i vladavini prava u Srbiji.

„Pozivamo EU da formira nezavisnu radnu grupu pravnih stručnjaka koja bi analizrala zarobljenost države i stanje institucija“, rekao je Trifunović.

Izvor: Danas.rs

Dodaj komentar