fbpx
Politika

Hoće li zaječarska vlast čuti mišljenje građana pre izrade predloga budžeta za 2019. godinu?

Da im uopšte nije stalo do mišljenja građana i njihovih eventualnih predloga, pokazuje najnoviji primer iz Gradske uprave Zaječar u vezi sa postupkum sprovođenja “javne rasprave” o Nacrtu Odlukе o budžеtu grada Zajеčara za 2019. godinu.

Odluka o budžetu je najvažniji dokument koji u toku godine donosi lokalna samouprava, a javna rasprava prilika da zainteresovani građani, privreda, organizacije civilnog društva, daje svoje predloge, eventualne zamerke i na taj način aktivno učestvuju u kreiranju tog dokumenta.

Nažalost, i ove godine u Zaječaru se javna rasprava o najvažnijem godišnjem dokumentu lokalne samouprave održava vrlo netransparentno i samo “radi reda”. Naime, uopšte neće ni biti klasične javne rasprave već je na sajtu grada postavljeno obaveštenje da zainteresovani mogu da daju prеdlogе, mišljеnja i sugеstijе putem elektronske pošte ili u pisanom obliku na Uslužni cеntar Gradskе upravе grada Zajеčara.

Obaveštenje je postavljeno 06. decembra pred kraj radnog vremena a predlozi se primaju samo do 09.12.2018. godinе, tako da građani u tom kratkom roku nemaju vremena ni da se upoznaju sa svim relevantnim detaljima o tome kako će se trošiti njihove pare. 

Poziv za “javnu raspravu” kao i Nacrt budžeta možete pogledati na ovom linku, a možete pogledati i analizu tog dokumenta koju je uradio Zaječar Online.

Umesto da javni poziv bude upućen preko svih zaječarskih medija, postavljanjem obaveštenja samo na sajt grada, ogromnom broju građana uskraćena je mogućnost da aktivno učestvuju u realnom definisanju lokalnih prioriteta i oblikovanju budućnosti lokalne zajednice.

Sporan je i premali rok budući da za dokument koji ima 160 strana zainteresovani imaju samo 3 dana da pogledaju, analiziraju i daju predloge, a radi se o parama građana!

Za one najupornije, koji bi za taj kratak rok i uspeli da pripreme predloge ostaje još jedna prepreka – vikend i nemogućnost da 8. i 9. decembra predloge i predaju uslužnom centru.

Da li gradska vlast očekuje predloge i sugestije ili veruje da će “javna rasprava” ostati u magli?

Da čak ni sama gradska vlast ne očekuje predloge građana potvrđuje i činjenica da je već za ponedeljak prepodne zakazana sednica Gradskog veća, na kojoj će se utvrditi konačan predlog budžeta za 2019. godinu – a pre toga valjalo bi ozbiljno obraditi i implementirati eventualne predloge građana.

Praksa u pojedninim evropskim zemljama je da nacrt budžeta bude istaknut na mnogim javnim mestima, kao i kutije u koje građani ubacuju pisane predloge o tome na koji način bi želeli da njihov novac bude utrošen.

Ničić ne želi da komentariše budžet dok traje “javna rasprava”

Na pitanje novinara portala Zaječar Online, u vezi sa nekim stavkama u budžetu za 2019. godinu, gradonačelnik Ničić odbio je da da odgovor uz obrazloženje da je budžet za 2019. godinu u fazi “javne rasprave” i nije usvojen na Gradskom veću.

Smatramo da na ovaj način naša lokalna vlast pokazuju da ne želi da taj bitan događaj u životu svake lokalne zajednice približi onima čiji će svakodnevni život, u mnogim oblastima, biti određen upravo tim dokumentom – lokalnim budžetom.

“Transparentnost”: Javne rasprave samo formalnost

Javnost bi trebalo da ima minimum 15 dana da se pripremi za raspravu o budžetu, što je po zakonu republički standard, kaže Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija u izjavi za Južne vesti.

Jednostavno ako neko objavi poziv sa tako kratkim rokom, onda u stvari i ne želi da zaista čuje predloge i mišljenje građana o budžetu, već samo da ispuni formu i kaže kako je javna raspava održana. Mislim da je tih 15 dana zaista minimum ako će biti objavljeni unapred svi relevantni podaci, obrazloženje budžeta i podaci o utrošku prethodnog itd. – kaže Nenadić.

1 komentar

  • narvno..a sta ste ocekvali???pa vec dve uplate od po preko milon dinara idu na racun kampa na kraljevici a sve je dobijeno džabe!!!!hej!!!dzabe!!! a kumu se isplaćuje!!pa mora da se obezbede pare!!!a jos ovaj svevisnju na konferenciji za stampu tvrdikako ne zna da ce za novu godinu pevati bekvalac jer on nema utcaja na organizatora!!!!i ne zna ni da li ce biti ni volova ni pića!?!?!dobro volova ima koliko hoces..pa koga on farba???i jos zaposio nelija nikolića izvorca u timok odrzavenje.vice lalići.mnogo ste bre glupi izvorci!!!taj vas voza kako hoce.i neli i svevisnji.dokle bre izvorci.zavukao vam ga je neli samo tako.pa sada neka gasi pozare po izvor.neka diluje koliko hoce.vrata su otvorena.sirom.napred svevisnji!!!!!

Dodaj komentar