Kultura

GRADSKI HOR I FOLKLOR – NOVA ŽARIŠTA KULTURE I ČUVARI ZAJEČARSKE TRADICIJE!

U Ustanovi Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović” u Zaječaru održana je pres konferencija na kojoj je bilo reči o formiranju gradskog hora i folklornog anambla.

V.d. direktora ustanove, Vladimir Đuričić govorio je o značaju horskog pevanja i folklora koji treba da postanu nova žarišta kulture u Zaječaru.

Već krajem leta ili na jesen široj javnosti biće predstavljeni prvi plodovi rada hora i folklora koji se osnivaju na inicijativu gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

“ Želimo da gradu vratimo veliki mešoviti gradski hor i folklorni ansambl.

Želimo da to postanu nova žarišta kulture u gradu Zaječaru.

Nećemo se zaustaviti samo na tome ,na najbolji način će oni predstavljati grad, ovu našu ustanovu i deo Istočne Srbije.

Imamo mnogo planova“, istakao je Đuričić.

fira.rs

Direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac “ u Zaječaru, Stanoje Jovanović podsetio je na tradiciju horskog pevanja u gradu.

“ Gradski hor je zamišljen kao mešovito pevačko društvo koje ima za cilj promociju savremene, tradicionalne i popularne muzike iz regiona, ali i iz drugih krajeva sveta,a svi oni koji vole da igraju,druže se i putuju moći će da postanu članovi folklornog ansambla

Zaječar ima dugu tradiciju horskog pevanja.

Prva pevačka varoška družina u Zaječaru formirana je još 1874. godine,dvadesetih godina prošlog veka nastao je veliki mešoviti hor od 50-tak članova ,a posle drugog svetskog rata osnovan je mešoviti hor u okviru KUDa “Milenko Brković Crni”.

Mešoviti hor Grada Zaječara treba da nastavi ovu bogatu tradiciju i zato je dirigent hora , profesor muzike Maja Milenković pozvala sve zainteresovane Zaječarce koji vole da pevaju i imaju malo talenta, da dođu na audiciju koja će biti organizovana 31. marta od 11 sati, u muzičkoj školi”, istakao je Jovanović, direktor Muzičke škole u Zaječaru.

fira.rs

Rukovodilac omladinskog folklornog ansambla Grada Zaječara Nenad Petković je rekao da je na festivalima širom Srbije opšte prihvaćeno mišljenje da su najbolji čuvari narodne tradicije igrači i svirači iz Timočke krajine.

“ Folklorni ansambl će na najboloji način reprezentovati kulturu i tradiciju grada Zaječara ali i Srbije.

Biće mi čast i zadovoljstvo da radim sa tim ansamblom i nadam se da ćemo na dostojan način reprezentovati kako kulturu i tradiciju grada Zaječara, tako i Srbije uopšte.

Trudićemo se da temeljnim radom usavršimo svoje znanje, da jednostavno sprovedemo u delo to što zacrtamo i očekujemo da već u septembru pokažemo šta smo naučili kao I ukazano nam poverenje”, istakao je Petković.

On je pozvao sve zainteresovane od 15 do 30 godina da dođu na audiciju koja će 3. aprila od 20 časova biti održana u sali Pozorišta.

Gradski većnik zadužen za kulturu Vujadin Milošević izrazio je zadovoljstvo zbog osnivanja Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ , čiji je i sam član.

Istakao je da će hor i folklor imati punu podršku grada Zaječara i izrazio nadu da će u budućnosti biti formiran i gradski orkestar.

Odgovarajući na pitanja novinara vd direktora Ustanove Vladimir Đuričić je najavio da će naredne nedelje početi rad na novoj predstavi „Bizarno”.

“ Novinari će o tome biti naknadno obavešteni kada dođe autor Željko Hubač, koji će postaviti predstavu zajedno sa rediteljem Zoranom Karajićem“.

U narednih mesec ipo, dva, biće obnovljen repertoar 7 do 8 dečjih predstava i 2 večernje, najavio je Đuričić.

Dodaj komentar