FOTO: Zaječarska hronika

U okviru programa Interkulture koji nudi programe razmene zainteresovanim srednjoškolcima, u Zaječar su sa početkom nove školske godine na razmenu doputovali srednjoškolci iz inostranstva. Pored toga što pohađaju srednju školu, ovi učenici će moći da nauče jezik, istraže kulturu drugačiju od svoje, probaju specijalitete i budu gosti u porodicama domaćina.

Lisa iz Italije, Janiga sa Tajlanda i Dondu iz Turske pohađaće nastavu u Gimnaziji. Sa Oskarom sa Novog Zelanda, koji je u Zaječaru od zimus, Gimnazija je postala prava “internacionalna oaza mladih”.

Svečani doček priređen je u školi i u porodicama domaćina. Miletići su ugostili Lisu, Đorđevići Dondu i Nikolići Janigu.

Od 2011. godine Zaječar se uključio u ovu priču o interaktivnoj saradnji. Trajna saradnja uspostavljena je sa 20 škola u Srbiji, među kojima je i Gimnazija u Zaječaru. U protekloj dekadi 170 srpskih đaka boravilo je na interkulturalnoj razmeni na svim kontinentima sveta i skoro isto toliko mladih ljudi sa raznih meridijana bilo je u Srbiji.

Programom su obuhvaćene 32 zemlje sveta, a razmena srednjoškolaca je prilika da se izgrade mostovi između različitih kultura, da se steknu nova znanja i iskustva, da se oseti toplina i gostoprimstvo zemalja.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here