fbpx
Društvo Srbija

EKSKLUZIVNO: “TURSKI TOK” IDE I KROZ SRBIJU, A EVO DA LI ĆE PROĆI I KROZ TIMOČKU KRAJINU?

Ruska kompanija „Gasprom“ donela je odluku da gasovod „Turski tok“ nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku. U tim zemljama su sve pripremne procedure za taj posao, piše ruski list „Komersant“.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, do Mađarske će ruski gas stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku „plavog energenta“ preko Ukrajine.

„Komersant“ ukazuje da je to takoreći „Južni tok“ koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

Podsećamo, ugovor o izgradnji Južnog toka bio je je deo velikog Energetskog sporazuma o faznoj saradnji između Srbije i Rusije, i o njemu su predstavnici vlasti govorili kao o poslu veka koji Srbiji treba da donese više od dve hiljade novih radnih mesta, posao za desetine građevinskih firmi, ekonomski bum i ulazak Srbije u unosne poslove s transportom prirodnog gasa. Deonica kroz Srbiju trebalo je da bude dugačka oko 400 kilometara. Prema zvaničnim najavama, trebalo je da košta ukupno oko 1,7 milijardi evra, od kojih je Srbija trebalo da uloži oko 830. Predstavnici vlasti najavljivali su ranije da će godišnji prihod od tranzitnih taksi kada se izgradi Južni tok biti čak od 200 do 500 miliona evra za Srbiju.

Izvesno je da će krak ovog gasnog koridora proći kroz Srbiju, a novi gasovod Južni tok treba da bude nastavljen na gasovod Turski tok, koji je još uvek u izgradnji.

Kako se ocenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi, jer „Gasprom“ u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi tom gasovodu, kako ocenjuje „Komersant“, još nije najjasnije kako će to izgledati.

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili će azerbejdžanski gas zameniti ruskim gasom nakon što bude završena izgradnja gasovoda „TAP“, što je takođe planirano za 2020. godinu.

izvor: rs.sputniknews.com

1 komentar

Dodaj komentar