Društvo

FOTO DANA: Znak za zabranjeno parkiranje i zaustavljanje (ne)postoji?

FOTO: zajecaronline.com

Iako mnogi vozači u Zaječaru poštuju propise, pojednici ne mare za saobraćajnu signalizaciju, koja se ne nalazi tu bez razloga.

U ulici Nikole Pašića u Zaječaru, svakog prepodneva stvaraju se gužve u saobraćaju. Jedan od razloga je i taj, što se biciklistička staza sve više koristi kao “privremeni parking”.

Pored biciklističke staze, uredno je postavljen znak za zabranjeno parkiranje i zaustavljanje, ali pojedini vozači taj znak “ne vide”, tako da je staza za bicikliste idealna za privremeno zaustavljanje vozila.

Samim tim što su zaustavili svoj automobil privremeno, doveli su u opasnost i vozače i bicikliste, a i pešake.

U ovom delu ulice Nikole Pašića u Zaječaru, vozači se jedva mimoilaze zbog nepropisno zaustavljenih vozila, biciklisti pokušavaju da se “promaknu” pored parkiranih vozila, tako da usled nemogućnosti da prođu svojom stazom moraju da voze i po kolovozu, a i pešaci sve češće kolovoz koriste umesto trotoara.

FOTO: zajecaronline.com

“Vozač ne sme da zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima na određenim mestima zabranjeno je parkiranje i (zaustavljanje) vozila, što znači da na tim mestima ne mora, a najčešće i ne postoji znak zabrane parkiranja i (zaustavljanja). Npr. parkiranje na trotoaru, osim ukoliko postoji znak koji ukazuje na mogućnost parkiranja”, navodi se u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Dodaj komentar