fbpx
Društvo Srbija

Fondacija Studenica dodeljuje stipendije srpskim studentima

ilustracija/pixabay.com

Fondacija Studenica dodeljuje stipendije srpskim studentima koji upisuju završne godine studija na fakultetima na teritoriji Republike Srbije i u regionu. Od ove godine, konkurs je otvoren i za brucoše sa liderskim potencijalom.

Približno 40 studenata godišnje prima ovu stipendiju. Stipendije se dodeljuju prevashodno studentima završne dve godine osnovnih studija i master studija. Od 2020. godine dodeljuju se stipendije i brucošima. Stipendiju je moguće obnoviti za preostale godine osnovnih studija sve dok student nastavlja da zadovoljava kriterijume za dobijanje školarine.

Približno deset stipendija biće dodeljeno srpskim studentima u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji. Za ove studente biće raspisan poseban konkurs.

Iznos stipendije je 1.200 dolara u dinarskoj protivvrednosti na godišnjem nivou za studente koji studiraju na teritoriji Republike Srbije. Stipendije će se isplaćivati mesečno.

Rok prijavljivanja za stipendiju u jesenjem semestru je septembar-oktobar tekuće godine.

Stipendiju je moguće obnoviti za preostale godine osnovnih studija sve dok student nastavlja da zadovoljava kriterijume za dobijanje školarine.

​Selekcija se vrši na osnovu ličnih dostignuća studenata koji odgovaraju strogo utvrđenim kriterijumima. Kandidat mora ispunjavati sledeće uslove:

  • mora biti redovni student treće ili četvrte godine osnovnih studija ili master studija akreditovane visokoškolske ustanove i upisan u semestar studija za koji traži stipendiju, ili brucoš;
  • izuzetni akademski uspesi;
  • drugi dokazi o uspesima i dostignućima (npr. dodeljene stipendije, nagrade sa fakulteta, rezultate sopstvenog istraživanja, umetnička dela, objave, nagrade sa osvojenih takmičenja);
  • visoki obrazovni i poslovni ciljevi;
  • volonterski rad i vanškolske aktivnosti od društvenog i nacionalnog značaja kao i ukupna društvena angažovanost;
  • pokazani liderski potencijal;
  • motivaciono pismo u kome se navode obrazovni i poslovni ciljevi (ne duže od 300 reči);
  • dva propratna pisma, odnosno preporuke koje svedoče o karakteru, sposobnostima, predanosti i preduzimljivom duhu studenta;
  • očigledna potreba za novčanom pomoći.

Opširnije na: sr.studenica.org

Dodaj komentar