Društvo

Fondacija Divac poziva mlade da se prijave za članove Odbora Omladinskih fondova u Obrenovcu, Prokuplju, Zaječaru, Vlasotincu i Vladičinom Hanu

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Fondacija Ana i Vlade Divac raspisala je konkurs za mlade od 18 do 30 godina da postanu članovi Odbora Omladinskh fondova u Obrenovcu, Prokuplju, Zaječaru, Vlasotincu i Vladičinom Hanu, u okviru kojih će imati priliku da odlučuju o dodeli novčanih sredstava inicijativama koje pokreću i vode mladi.

Fondovi se realizuju u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Perspektiva za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“, koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i kroz saradnju sa Fondacijom Divac i odabranim lokalnim samoupravama. Cilj projekta je da poveća učešće mladih u procesima lokalnog razvoja.

„Mladi su često isključeni iz procesa donošenja odluka, posebno na lokalnom nivou i u manjim sredinama. Zato im ovim konkursom nudimo priliku da postanu deo Odbora Omladinskih fondova i sami odlučuju kojim inicijativama će dodeliti novčana sredstva, a koje će takođe biti predložene i vođene od strane mladih. Učešće mladih u razvijanju njihove lokalne zajednice ne podrazumeva samo sprovođenje određenih aktivnosti, već je potrebno da budu i deo procesa donošenja odluka. Omladinske fondove fokusirali smo na ovih pet opština sa željom da mlade uključimo u stvaranje bolje perspektive za njih u ruralnim sredinama“, izjavila je Jelena Rakić iz Fondacije Ana i Vlade Divac. 

Na konkurs mogu da se prijavi mladi koji žele nešto da urade za svoju lokalnu zajednicu, umeju da prepoznaju potrebe svojih vršnjaka i spremni su da volonterski doprinesu radu Omladinskog fonda najmanje godinu dana od kad postanu član/ica Odbora. Među zaduženjima koja će imati je promovisanje programa i edukacija mladih o pisanju projekata, a kao glavni zadatak jeste otvaranje konkursa za projekte neformalnih grupa mladih u njihovoj opštini i odabir inicijativa koje će dobiti bespovratna novčana sredstva iz Divac omladinskog fonda.

Konkurs je otvoren do 15. septembra 2022. godine, a sve dodatne informacije dostupne su na SAJTU.

Dodaj komentar